Expert radí: Zemědělskou půdu na úvěr? Ano, i s dotací

Red eko
14. 11. 2007 15:00
Na dotazy odpovídala Iva Prokopová z GE Money

Online - Banky za poslední roky usnadnily přístup k úvěrům mnoha skupinám podnikatelů. Poměrně specifickou skupinou jsou však zemědělci. Podle údajů České národní banky tvoří portfolio zemědělských úvěrů v České republice 29,1 miliardy korun.

Letos v srpnu například portfolio zemědělských úvěrů GE Money Bank dosáhlo 8,1 miliardy korun, což představovalo podíl na trhu 27,8 procenta. Tato banka si tak v oblasti financování zemědělců drží prvenství na českém trhu.

Zemědělci nakupují zejména novou zemědělskou techniku a půdu, na které mohou využít dotace úroku ve výši tři procenta od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Využívané jsou také investice do výstavby a rekonstrukcí zemědělských objektů, v rámci nichž lze čerpat dotace z evropských fondů, například z Programu rozvoje venkova.

Víte, jak získat komplexní poradenství při získání dotace? Na co vám banka půjčí? Co po vás banka bude chtít, až půjdete žádat o úvěr?

Na tyto a další otázky odpověděla čtenářům Iva Prokopová, manažerka zemědělských úvěrů GE Money Bank.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:06Autor: Jožka z Dědiny

Otázka: Proč nezruší EU všechny dotace pro zemědělce ?
Stejně se ukazuje, že je často berou ti, kteří je vůbec nepotřebují (ale mají dobré konexe - viz nedávné aféry).
Dotace křiví trh, a jsou i nespravedlivé vůči těm, kteří se k nim (z různých důvodů) nedostanou.
Děkuji za odpověď.
JzD.

Iva Prokopová, GE Money Bank: Dobrý den,
vítám vás na dnešním on-line rozhovoru a děkuji za první otázky, které jste mi zaslali.
Tu první otázku by asi bylo vhodné položit úředníkům v Bruselu a ne mně, protože mé pravomoci nesahají tak vysoko. Pokud ale dostávají EU dotace i jiné členské státy, pak je určitě na místě, aby je dostávala i ČR resp., aby čeští zemědělci nebyli znevýhodňováni.
Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že podnikání v zemědělství je specifické a je mimo jiné i velmi ovlivňováno např. počasím, ohrožením z šíření chorob apod., proto je na místě na místě i podpora zemědělců.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:10Autor: šťoura

Otázka: Dobrý den, stále se honosíte tím, jak jste pro podnikatele výhodní. Myslíte, že i běžně "chudý" zemědělec s vámi ušetří? Dekuji za odpoved.

Iva Prokopová, GE Money Bank: Jistě, máme mnoho výhodných produktů, které usnadní hospodaření nejen zemědělcům. Máme speciální nabídku jako třeba: financování půdy, zemědělské techniky nebo jiných investic v rámci jejich podnikání a poskytujeme zemědělcům i poradneství v otázkách možností získání dotací z fondů EU. Kromě toho, jsme jediná banka, která nabízí např. možnost ručení stádem skotu.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:17Autor: A. Novotný, Dačice

Otázka: Jaké podmínky musím splňovat, abyste mi půjčili na nákup zemědělské půdy? Jednám o tom se svojí bankou a ta mým záměrem není příliš nadšena. Zajímalo by mě, jak se k tomu stavíte vy. Děkuji

Iva Prokopová, GE Money Bank: V prvé řadě se předpokládá, že podnikáte jako zemědělec. Poté k jednání s naším bankéřem přineste váš občanský průkaz či jiný doklad totožnosti, musíte podnikat na území ČR, 2 poslední daňová přiznání, výkazy za 2 ukončená daňová období (rozvaha + výsledovka) a pro nás je i důležitý podnikatelský záměr, tedy, kde chcete půdu nakupovat, zda ji máte v nájmu, zda na ni již hospodaříte, jak daleko jste v jednání s prodávajícími, resp. vlastníky půdy. Na jednání Vám bankéř sdělí, co by případně ještě potřeboval jako doplňující informace.
U tohoto typu úvěru je možné využít dotaci úroku PGRLF ve výši 3 %, o dotaci je třeba zažádat nejpozději před prvním čerpáním úvěru, pro schvalování úvěru však není důležité, zda dotaci získáte či nikoliv.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:20Autor: GaSi

Otázka: Jsme menší agrofirma (rostlinná výroba)! A uvažujeme o rozšíření obdělávané půdy. Čím mohu krom nemovitostí ručit za poskytnutý úvěr a jaké doklady budu potřebovat? Děkuji za Odpověď.

Iva Prokopová, GE Money Bank: Pokud se jedná o nákup půdy, je možné ručit jak nakupovanou půdou, tak i jinými pozemky nebo půdou, kterou máte ve vlastnictví. Případně může být úvěr z části nezajištěn, což závisí na ekonomice Vaší firmy. Doklady jsou stejné, jako v předchozí odpovědi.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:21Autor: Qwert

Otázka: Proč existují kvóty na produkci i takový zemědělských produktů, kterých je v EU nedostatek?

Iva Prokopová, GE Money Bank: Na tuto otázku já Vám bohužel nemohu odpovědět, jelikož nespadá do mých kompetencí.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:23Autor: Karel N.

Otázka: Dobrý den, chtěl bych si jako soukromý zemědělec pořídit traktor. Mohou u GE Money v případě úvěru získat lepší podmínky, než kdybych traktor pořizoval na leasing?

Iva Prokopová, GE Money Bank: Rozhodně, a to nejen lepší podmínky, ale i dotaci úroku od PGRLF, kterou lze využít pouze na úvěr a nikoli na leasing. Navíc náš úvěr můžete získat až na 8 let a až na 100% pořizovací ceny traktoru včetně DPH.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:29Autor: Straka

Otázka: Jsem chovatel skotu. Chci se zeptat, jestli zemědělcům nenabízíte nějaký zvýhodněný podnikatelský účet a jaké poplatky by s ním byly spojené?

Iva Prokopová, GE Money Bank: Pro podnikatele - živnostníka, a nejen pro zemědělce, nabízíme výhodný účet s měsíčním paušálem Genius Active, kdy za 159,- Kč máte veškeré služby účtu zdarma - takže máte například veškeré výběry z bankomatů GE Money Bank zdarma, služby přímého bankovnictví, veškeré příchozí transakce a veškeré odchozí transakce realizované elektronicky, 2 platební karty + 1 karta k platbám na internetu, 20.000,- Kč čerpání do minusu a další. Pokud jste podnikatel právnická osoba, máme pro Vás obdobný typ účtu od 139,- Kč.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:35Autor: Mr. President

Otázka: Dobrý den,
mohu si u Vás půjčit na hnojní linku? A jak zvládáte největší zemědělské portfolio? Je to časově asi náročné, že?
V čem jste lepší než konkurence?
Děkuji za Váš čas.

Iva Prokopová, GE Money Bank: Můžeme Vám zafinancovat jakýkoliv zemědělský stroj či technologii, podrobnější podmínky byly popsány u dřívější odpovědi.
Se zemědělci se nám spolupracuje velmi dobře a věříme, že jejich portfolio bude stále narůstat. naší konkurenční výhodou jsou především specializovaní bankéři po celé ČR s hlubokou znalostí zemědělské problematiky, úvěry přizpůsobené právě podmínkám fondů EU a PGRLF, nabízíme i poradenské služby v případě žádostí o dotace z fondů EU a jak již bylo řečeno, všechny tyto úvěrové produkty jsou doplněny velmi výhodným bežným účtem Genius Active, depozity v české i zahraničních měnách a platebními kartami včetně kreditních.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:38Autor: Petr Fousek

Otázka: Dobrý den, plánuji výstavbu nového sila v hodnotě asi 3,8 mil. Kč. Mohu na to údajně čerpat dotaci z EU ve výši 50 - 60 % uznatelných nákladů, ale tu získám zpětně. Poradíte mi, jak financovat silo do té doby a kde získat na zbytek ceny? Mám dost nevyrovnané příjmy během roku.

Iva Prokopová, GE Money Bank: Můžeme Vám nabídnout předfinancování dotace, tzn., že získáte úvěr na 100 % nákladů spojených s výstavbou a dotaci poté můžete použít jako mimořádnou splátku úvěru. Ohledně konkrétních podmínek a požadavků by bylo nejlepší se obrátit na našeho firemního bankéře, kterého najdete podle místa svého podnikání na webu: www.gemoney.cz

Odpovězeno: 14. 11. | 14:40Autor: Pavlínka

Otázka: Jsme malá rodinná uzenářská firma s obratem cca 15 milionů korun ročně. Chtěli bychom zvýšit výrobu. Zajímalo by mne, kde lze získat ucelené informace o tom, zda a z jakých programů (fondů) by šla získat podpora z EU? Děkuji

Iva Prokopová, GE Money Bank: Prosím navštivte naše webové stránky www.gemoney.cz v sekci pro podnikatele, kde najdete více informací o službě EU servis, která Vám pomůže vyhledat vhodný dotační program.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:45Autor: Kamil

Otázka: Nemyslíte si, že Vaše reklamy záměrně blbnou lidi, aby se u Vás zadlužili a vy aby jste mohli jejich majetek zabavit a napakovat se? Nebo snad zadlužení 660miliard korun, což je přes 60 tis Kč na občana tohoto státu (t.j. včetně nemluvňat) je normální?

Iva Prokopová, GE Money Bank: Zadluženost v České republice je ve srovnání s okolními státy nízká a pokud budeme konkrétní, GE Money Bank půjčuje peníze odpovědně, tedy tak, aby nezadlužovala občany nebo společnosti, kteřé by již při žádosti o úvěr vykazovali některé z kritérií pozdějšího nesplácení úvěru. Navíc zde vždy existuje možnost pojištění schopnosti splácet.
Uvědomte si naopak to, že právě díky poskytnutým úvěrům se zlepšuje jak podnikatelské prostředí v ČR, tak i konkurenceschopnost v rámci regionu.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:48Autor: Michal Dejmek

Otázka: Dobrý den, na jaře budu rekonstruovat skladovací prostory na zeleninu a ovoce. Dál si chci pořídit novou třídičku. Jak mohu tyto investice nejvýhodněji financovat? Děkuji za opdověď!

Iva Prokopová, GE Money Bank: Radila bych Vám požádat o investiční úvěr, kterým můžete zafinancovat plánovanou rekonstrukci. Na novou třídičku bych Vám doporučila naše financování zemědělské techniky, kde můžete zažádat o dotaci z PGRLF (pokud spňujete kritéria pro jejich získání).

Odpovězeno: 14. 11. | 14:50Autor: Milan

Otázka: Za jakých podmínek je možné financování nákupu zemědělské půdy a a nemovitostí pro mladé zemědělce? Věk 22 let, vzdělání Střední zemedelska škola

Iva Prokopová, GE Money Bank: Předpokládám, že i takto mladý již v zemědělství podnikáte a tedy můžete požádat o úvěr na financování zemědělské půdy. Pokud již podnikáte min. 3 roky, můžete od PGRLF kromě 3% získat navíc 1 % dotace úroku v rámci programu Mládí.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:51Autor: Jakub

Otázka: Nabízíte nějaké výhodné podmínky pro bio-zemědělce?

Iva Prokopová, GE Money Bank: Podmínky pro zemědělce jsou u nás shodné a platí tedy i pro bio-zemědělce.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:55Autor: Zdena Fčková

Otázka: Dobrý den, s manželem provozujeme kozí farmu a prodáváme celou řadu kozích produktů. Uvažujeme o rozšíření chovu.
Do jaké výše můžeme získat úvěr bez zajištění a čím vším lze ručit u těch úvěrů, které vyžadují zajištění?

Iva Prokopová, GE Money Bank: Výše zajištění úvěru je posuzována podle Vaší ekonomické situace, bez konkrétních údajů Vám tedy takto nemohu více poradit, ale odkázala bych Vás na některého z našich firemních bankéřů, kteří Vám poradí.
Ručit lze nemovitostí (i půdou), movitou věcí (např. strojem), stádem skotu, zásobami zemědělských komodit nebo jinými zásobami, pohledávkami a blankosměnkou.

Odpovězeno: 14. 11. | 14:56Autor: ing.Jiří Pokorný

Otázka: Vážená paní inženýrko,
dovoluji si vyjádřit maximální spokojenost se službami, které poskytuje úvěrové oddělení ve Žďáře nad Sázavou pod vedením ing.Zeleného a OM Žďár nad Sázavou a Bystřice nad Pernštejnem.

Iva Prokopová, GE Money Bank: Děkuji za pochvalu, která mě samozřejmě těší a vyřídím ji kolegům ve Žďáře nad Sázavou i v Bystřici. Děkuji i za ně.

 

Právě se děje

Další zprávy