Mezi Prahou a Moskvou jezdí přímý lůžkový vlak

ČTK ČTK
18. 12. 2013 12:44
Cesta z české do ruské metropole trvá 27 a půl hodiny, o šest a půl méně než dosud.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: České dráhy

Praha - Mezi Prahou a Moskvou jezdí od dneška přímý lůžkový vlak. Cestující tak nečeká přeřazování z jednoho vlaku na druhý v Bohumíně jako doposud. Vypuštěním zastávky ve Varšavě se zkrátí dojezdový čas mezi Prahou a Moskvou o 6,5 hodiny na 27 a půl hodiny, uvedly České dráhy. Z Prahy bude vlak odjíždět ve středu, čtvrtek a v sobotu a z Moskvy v úterý, ve středu a v pátek.

Kromě Prahy jezdí přímé vlaky z Moskvy do Helsinek, Paříže nebo Nice, uvedl u příležitosti příjezdu prvního spoje Michal Štěpán, náměstek ředitele Českých drah pro osobní dopravu. V současnosti využívá spoje mezi oběma městy 200 až 240 pasažérů, do budoucna může toto číslo vzrůst až na 400 cestujících, čemuž by mělo odpovídat i navýšení kapacity ve vlacích. Ty nyní jezdí s osmi vozy, do budoucna by se podle zájmu cestujících mohly rozrůst až na dvanáctivozové soupravy.

Spojení Praha Moskva je komerčním projektem Ruských drah (RŽD), které provozují prostřednictvím dceřiné společnosti FPK. Vlak v současnosti tvoří starší východoněmecké vagony ruských drah. Do budoucna ale dopravce slibuje nasadit nově vyrobené vagony od firmy Siemens z let 2012 a 2013.

Ceny pro dospělé začínají na 5653 korun u jízdenky pro druhou třídu v oddíle se třemi lůžky. Jízdenka do první třídy v oddíle pro jednoho cestujícího vyjde na 9898 korun, uvedly České dráhy. Kromě toho dopravce nabízí slevy pro děti a seniory nebo skupinovou slevu pro šest a více cestujících.

 

Právě se děje

Další zprávy