Soukromý vlak u Prahy končí, vydržel jen tři měsíce

Ekonomika Ekonomika
11. 12. 2013 9:43
Společnost Arriva vlaky končí s provozem vlaků mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Společnost Arriva vlaky končí s provozem osobních vlaků mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou. Jak informuje server iDnes.cz, firmě se po třech měsících zkušebního provozu nepodařilo přesvědčit Prahu ani Středočeský kraj, aby jí vyplácely dotace podobně jako například na vlaky Českých drah.

"Bohužel vzhledem k rekonstrukci tratě nejsme schopni garantovat plynulý provoz a cestovní komfort, který jsme do nynějška poskytovali," uvedla firma ve svém prohlášení. Provoz ukončí v pátek večer.

O rekonstrukci přitom společnost patřící do skupiny Deutsche Bahn musela vědět už od začátku. Server iDnes.cz připomíná, že spojení Masarykova nádraží a Kralup nad Vltavou zahájila společnost právě v den, kdy začala velká modernizace hlavní trati z Prahy do Děčína v okolí Bubenče.

Osm párů denně byl podle serveru předem ztrátový byznys, kterým ale chtěla objednatelům dopravy v pražské aglomeraci ukázat, že jsou i jiní dopravci než České dráhy. Ve svých nedotovaných vlacích prodávala kávu a nabízela bezplatné připojení k internetu.

Výraznějšímu vstupu společnosti Arriva na český trh brání ale dlouhodobé smlouvy státu a krajů především s Českými drahami. Vláda už na konci září schválila nový harmonogram soutěží na rychlíkové tratě a ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák uvedl, že vypsání tendrů je otázkou několika dnů. Dosud se tak nestalo, dodává server.

 

Právě se děje

Další zprávy