Mapa nájemného je na světě, zatím ale chybí data

Michal Štůsek Michal Štůsek
28. 2. 2011 14:50
Skutečnou informační hodnotu bude mít mapa nejdříve na konci roku
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo základ mapy nájemného v České republice. V současné době pokrývá mapa pouze desetinu měst a obcí z celkového počtu 639, kterých se deregulace týká.

Ministerstvo plánuje informace průběžně doplňovat. Skutečnou informační hodnotu by měl mít přehled zhruba na konci roku.

Úřad tento postup vysvětluje tím, že většina nových smluv mezi vlastníky a nájemníky zatím nebyla uzavřena. Údaje v mapě se tak v tuto chvíli opírají především o znalecké posudky.

Mapa má sloužit jako pomůcka pro určování výše nájmů po deregulaci činží. K celkovému otevření trhu s nájemným dojde až s příchodem roku 2013, ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a Prahy je zatím nájem regulovaný.

Posledním dnem loňského roku skončila regulace nájemného přibližně pro 400 tisíc bytů v Česku z celkového počtu přibližně 700 tisíc.

Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, můžou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Tento krok ale ministerstvo považuje za poslední možné řešení situace, kterému by zveřejněná mapa měla zabránit.

Mapu nájemného si můžete prohlédnout zde.

 

Právě se děje

Další zprávy