Majitelé nebudou mít na splátky, domy budou na prodej

6. 11. 2008 23:22
Klesnou i ceny. Nejen bytů, ale i komerčních nemovitostí
Vizualizace projektu Bubny společnosti Orco Group
Vizualizace projektu Bubny společnosti Orco Group | Foto: Orco group

Praha - Pokles cen se v příštím roce dotkne nejen bytů a rodinných domů, ale i komerčních nemovitostí.

Ceny kanceláří, obchodů, ale i skladů a výrobních závodů by mohly podle mezinárodní realitní společnosti King & Sturge jít o pětinu až třetinu dolů.

"Očekáváme, že v příštím roce se na realitní trh dostane řada budov a areálů, které jejich majitelé budou nuceni pod vlivem okolností prodat," říká Dušan Šťastník, analytik King & Sturge.

Taková situace nastává například ve chvíli, kdy vlastník nemovitosti musí zaplatit bankovní splátky, na které nemá. Často se také stává, že budovy po krachu firmy prodává konkurzní správce.

Na nucené výprodeje bude mít vliv i poptávka po pronájmu prostor a následně i množství volných nemovitostí.

Neobsazené plochy průmyslových a skladových areálů, kanceláří a obchodů přitom v posledním roce rostou. Zatímco před rokem bylo podle aktuální studie King & Sturge v průmyslových a logistických centrech volných pouze devět procent ploch, nyní je to již 18 procent. V případě administrativních budov vzrostl podíl neobsazených prostor ze šesti na současných deset procent.

Realitní trh s komerčními objekty komplikuje i strach bankéřů půjčovat velké peníze. Mezi potenciálními kupci je tak nedostatek financí, což nutí vlastníky nemovitostí jít pomalu s cenou dolů již nyní.

Dá se proto také očekávat, že řada developerů plánované zahájení nových projektů zruší, nebo přinejmenším odsune.

Nucené výprodeje nemovitostí zasáhly po hypoteční krizi již několik států světa. Ve velkém se pak dotkly USA, Velké Británie nebo Španělska.

 

Právě se děje

Další zprávy