Banky přitvrzují: Hypotéka jen do 75 procent ceny bytu

Hana Vorlíčková
22. 10. 2008 14:20
Banky mění podmínky pro hypotéky

Praha - Banky každým dnem přitvrzují podmínky pro poskytování hypoték. Půjčit si peníze na plnou cenu nemovitosti je tak v současnosti velmi obtížné.

V tomto týdnu omezila poskytování hypotečních úvěrů Raiffeisenbank. Zatímco nedávno ještě půjčila klientům na 100 procent hodnoty nemovitosti, nyní je to nejvýše 75 procent.

V případě pozemků je to dokonce jen 50 procent. Maximálně na poloviční hodnotu dosáhne i ten, kdo žádá o úvěr bez doložení příjmů.

"Důvodem uvedených změn nejsou problémy banky, ale současný vývoj na trzích," uvádí se v písemném prohlášení, které je určeno externím poradcům.

Raiffeisenbank není jediná, která k takovému opatření přistoupila. K podobnému kroku v minulých dnech oficiálně přistoupila i GE Money Bank. Ta se rozhodla, že bude poskytovat úvěry maximálně do 80 procent ceny nemovitosti.

Podle prohlášení Raiffeisenbank však i některé z dalších bank na českém trhu omezily maximální limit pro hypotéky, aniž by tento krok veřejně přiznaly.

Neoficiální snížení hranice potvrdila uplynulý týden na tiskové konferenci i Naděžda Ptáčková, obchodní ředitelka Skanska Reality. "Naši klienti začínají mít velké problémy se získáním hypotéky na plnou hodnotu kupovaného bytu," uvedla.

Analytici upozorňují, že snížení limitu pro poskytnutí hypotečního úvěru ukazuje mimo jiné na to, že banky se chtějí chránit před očekávaným poklesem cen nemovitostí.

 

Právě se děje

Další zprávy