Krize prudce srazila investice do nemovitostí i v Česku

Tomáš Fránek
21. 10. 2008 15:55
Objem transakcí se snížil až o polovinu

Praha/Londýn - Objem investic do kanceláří, obchodních center a skladů v Česku výrazně klesá. Na vině je celosvětová finanční krize.

Zahraniční investice do tuzemských kanceláří, obchodních center, skladů a hotelů se tak za letošní první pololetí v Česku kvůli krizi propadly meziročně na polovinu. 

"Obchody bude v příštím období táhnout spíše jen potřeba prodávajících získat hotovost než poptávka po nemovitostech," uvedla dnes poradenská společnost Jones Lang LaSalle. Objem celosvětových investic do nemovitostí se prý letos propadne zhruba na polovinu z loňských 759 miliard dolarů.

V celé střední a východní Evropě poklesly od ledna do června zahraniční investice do nemovitostí o 18 procent. Zatímco v Rumunsku a Bulharsku údajně zahraniční objemy vzrostly, v České republice, Maďarsku a Polsku se dostaly na polovinu.

Už před 14 dny pokles investicí potvrdila studie poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Podle ní byl objem transakcí ve třetím čtvrtletí v Česku přibližně 300 milionů eur. To představuje 42procentní meziroční propad.

Němci nakupují

"Určitě stojí za zmínku, že tohoto objemu bylo dosaženo uzavřením relativně malého počtu transakcí. Stejně jako ve Velké Británii jsme svědky výrazného nástupu bohatých konzervativních kupců akcií (hlavně německých fondů). Tito kupující si uvědomují hodnotu, kterou mohou nyní na českém trhu získat s tím, jak se během roku vyvíjely ceny," uvedl James Chapman, vedoucí investičního týmu v pražské kanceláři Cushman & Wakefield.

Za poslední dva měsíce tak německý nemovitostní fond Degi koupil kancelářská a obchodní centra na pražském Smíchově a Chodově. Celkem do nich investoval přes deset miliard korun.

Do konce tohoto roku by objem investic v České republice mohl dosáhnout asi 750 milionů eur. To by znamenalo až 70procentní propad.

Krize si v Česku vyžádala již první oběť mezi třemi domácími nemovitostními fondy. Kvůli neklidným trhům už tak oznámil ukončení činnosti realitní fond Realtia.

Kopíruje Británii

Podle zástupců společnosti Cushman & Wakefield tak vývoj českého trhu komerčních realit kopíruje britskou situaci.

"Důsledky úvěrové krize i nadále sráží trhy investic do komerčních nemovitostí v centrálním Londýně. Ve třetím čtvrtletí dosáhl objem transakcí 1 244 miliard liber, což je o 40 procent méně než v předchozím čtvrtletí," uvádí aktuálně zveřejněná zpráva o investičních trzích centrálního Londýna.

Výnosy u nejvyšší kategorie nemovitostí ve čtvrtletí se udržovaly přibližně v rozmezí 5,75 až 6 procent.

Obchodníci žalují nákupní centra, že lidé nenakupují

Prodat v Česku byt je problém. Trh se propadl o třetinu

 

Právě se děje

Další zprávy