Lidé se stále méně bojí měnit dodavatele elektřiny

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 11. 2011 12:30
Nejčastěji se zákazník rozhodne odebírat energii odjinud kvůli ceně, uvádí Factum Invenio
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČEZ

Praha - Češi mají stále lepší přehled o tom, od koho mohou odebírat elektřinu a že pokud nejsou s dodavatelem spokojeni, mají nárok na změnu. Vyplývá to z šetření Veřejnost a elektřina, který uskutečnila agentura Factum Invenio.

"Česká populace začíná být daleko lépe informovaná o tom, jaké jsou nabídky konkurenčních dodavatelů elektrické energie," uvádí společnost ve své tiskové zprávě.

Lidé mění dodavatele kvůli ceně

Z výzkumu, kterého se zúčastnilo více než tisíc dotázaných, vyplývá, že Češi jsou postupně stále více přesvědčení, že změnit dodavatele zvládnou i sami, bez cizí asistence.

Hlavním důvodem pro nespokojenost je podle Factum Invenio především cena elektřiny.

Podle autorů výzkumu se lidé snaží ušetřit tak, že utíkají k méně tradičním zdrojům, mezi které patří například solární energie. Na její výrobu lze aktuálně získat státní podporu v rámci minimálních výkupních cen nebo díky programu Zelená úsporám.

Další skupina obyvatel se musí kvůli rostoucím cenám energie uskromnit, uvádí Factum Invenio. "Pocitem omezování se trpí zejména starší lidé a domácnosti s nižšími příjmy," komentují autoři šetření.

Co stojí za zdražováním elektřiny

K nárůstu cen elektřiny přitom mimo jiné dochází právě kvůli dražší výrobě energie z obnovitelných zdrojů. Její výroba je dražší než v případě, že energii získáme z fosilních paliv.

Aby tedy byla výroba z OZ vůbec možná, neobejde se bez státní podpory - dané výdaje se ovšem promítají do cen elektřiny pro všechny spotřebitele.

"Tato položka značně ovlivňuje celkovou regulovanou cenu pro konečné zákazníky především na vyšších napěťových hladinách a má zásadní podíl na celkovém růstu regulovaných cen," uvedl Energetický regulační úřad minulý týden ve zprávě o cenách elektřiny pro rok 2012.

Samotná cena elektřiny se skládá ze dvou složek - regulované a neregulované. Zatím co samotná cena energie se utváří na trhu a záleží na celkovém hospodářském vývoji, platbu za přenos, distribuci, služby operátora trhu nebo příspěvek na obnovitelné zdroje (OZ) stanovuje Energetický regulační úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy