Lidé kupují ve velkém zakázané žárovky, jdou i z Česka

Tomáš Fránek
10. 9. 2010 21:08
Jenom v Německu se prodalo na 210 tisíc žárovek 80 wattových žárovek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno/Berlín - Lidé stále po statisících kupují klasické žárovky, jejiž prodej je už zakázán nařízení Evropské unie.

A jednou ze zemí odkud na největší evropský trh v Německu klasické žárovky stále proudí, je i Česká republika.

Dokázal to nejnovější průzkum,  kdy se podle Společnosti pro výzkum spotřebitelů prodalo jenom v Německu za rok 210 tisíc 80 wattových a silnějších žárovek. Ty se od září 2009 nesmí prodávat, obchodníci mohli mezi zákazníky dát pouze svoje dřívější zásoby.

Zásoby jsou větší než malé

Ty ale byly pravděpodobně větší než se dosud předpokládalo. Navíc kvete internetový prodej. Deník Die Welt tak například popsal případ, kdy se z Česka dá koupit 100 kusů 100 wattových žárovek za necelých šedesát eur.

Podle sdružení na ochranu životního prostředí existuje podezření, že se výrobci s obchodními řetězci dohodly na tom, že těsně před zákazem prodeje na pulty zamíří mnohem víc klasických žárovek než se dosud předpokládalo.

Průzkum ukázal, že prodej žárovek celkově v Německu klesl za rok jenom o dvacet dva procent. Prodej úsporných žárovek navíc neroste tak rychle jak se čekalo. Od ledna do června se prodalo 7,3 milionu kusů, nárůst je pouze 3,2 procenta.

Konec klasických žárovek se nelíbí ani prezidentu Václavu Klausovi. Když se rušily stowattové žárovky, prohlásil, že kdyby byl normální občan, který běžně chodí do nákupních center, pořídil by si na zbytek svého života jejich dostatečnou zásobu.

Lidé v Česku si do zásob nyní kupují 75 wattové žárovky, které se nesmí dostat do obchodů od začátku letošního září. ¨

„V posledních týdnech vzrostl prodej 75wattových žárovek zhruba o třetinu," potvrdila už dříve mluvčí společnosti Tesco  Eva Karasová.

Další už jsou na mušce

Další změna na spotřebitele čeká za rok, tedy v září 2011, kdy se na trh přestanou uvádět žárovky s příkonem 60 wattů, a v září 2012, všechny žárovky. Pak už budou k dostání pouze úsporné žárovky.

Rokem 2016 skončí také prodej halogenových žárovek. V té době už by měly být na trhu EU k dostání žárovky minimálně energetické třídy B a zvláštní halogenové minimálně třídy C.


 

Právě se děje

Další zprávy