Letiště Praha odbavilo méně cestujících, teď čeká růst

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
9. 5. 2011 11:48
Pasažérů ubylo kvůli změnám v letovém řádu i zrušeným zájezdům do Egypta
Letiště Praha odbavilo za čtvrtletí méně cestujících. Ilustrační foto.
Letiště Praha odbavilo za čtvrtletí méně cestujících. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Snížení počtu spojů v letovém řádu domácích ČSA i pokles zájmu o charterové lety na Blízký východ kvůli tamější bezpečnostní krizi snížily meziročně počet odbavených cestujících na Letišti Praha o 3,26 procenta na 2,13 milionu.

Jak ČTK řekla mluvčí letiště Michaela Lagronová, pokles společnost očekávala. Kromě vysoké srovnávací základny z prvních čtvrtletí loňského roku byla důvodem plánovaná redukce letového řádu ČSA i přerušení leteckých zájezdů do Egypta kvůli bezpečnostní situaci.

Letiště počítá s návratem k růstu počtu cestujících od dubna. Pro celý rok předpokládá meziroční růst počtu odbavených cestujících mezi třemi až čtyřmi procenty.

Podle serveru planes.cz letišti klesl počet pasažérů meziročně v lednu o 4,55 procenta, v únoru o 3,63 a v březnu o 2,85 procenta. Nejslabším měsícem byl únor, kdy letiště odbavilo 641 394 cestujících.

Předběžné výsledky za duben ukazují zhruba pětiprocentní meziroční nárůst cestujících, uvedla Lagronová. Ukazatel je dopředu očištěný o výpadek pasažérů kvůli loňské explozi islandské sopky a následné uzávěře letového prostoru. Pokud by se brala v úvahu celková čísla, přesáhl by meziroční růst cestujících podle Lagronové 20 procent.

Letiště Praha celkově v loni odbavilo 11,56 milionu cestujících. V letním letovém řádu nabízí lety 53 leteckých společností do 133 destinací v 52 zemích, což je přibližně stejně jako loni.

 

Právě se děje

Další zprávy