Ukrajiské turisty lákají do Česka hlavně lázně

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 5. 2011 18:05
Česká republika je na Ukrajině jedenáctou nejoblíbenější destinací
Ukrajinský Lvov - odtud mohou od konce dubna létat turisté do Česka přímou linkou ČSA.
Ukrajinský Lvov - odtud mohou od konce dubna létat turisté do Česka přímou linkou ČSA. | Foto: Veronika Skálová

Lvov - Ukrajina má pro většinu Čechů nálepku země, odkud k nám proudí levná pracovní síla.

Čeští diplomaté na Ukajině ale upozorňují, že ze 100 tisíc víz, která v loňském roce vydali, bylo 80 tisíc pro cestovní kanceláře - tedy pro ukrajinské turisty.

A těch do světa vyjíždí každý rok více. Podle údajů ukrajinského zastoupení agentury Czech Tourism, se v loňském roce zvýšil zájem ukrajinských turistů o Česko o 37 procent.

"V loňském roce sice Česko opustilo TOP 10 cílových destinací, ale stále se drží na jedenáctém místě," upozorňuje v rozhovoru pro Aktuálně.cz ředitelka Czech Tourism na Ukrajině Anna Birkovska.

Aktuálně.cz: Kam turisté z Ukrajiny jezdí v Česku nejvíc?

Zejména do Prahy, do Karlových Varů a Českého Krumlova. Dobrou pozici si z hlediska návštěvnosti buduje i Brno. Jihomoravský kraj nedávno podepsal partnerskou smlouvu s Oděsskou oblastí, což by rozvoji mohlo hodně pomoci.

A.cz: Jezdí poznávat Česko spíše jednotlivci nebo skupiny?

Nejčastější jsou typické skupinové zájezdy, ať už autobusem nebo letecky. České aerolinie v dubnu zavedly pravidelné lety do Doněcku a Lvova, v létě začnou létat z Prahy do Charkova, což by mělo zájem o leteckou dopravu posílit. V nové linky vkládáme velkou naději, hlavně doufáme, že přivede více obchodníků, kteří budou do Česka cestovat.

A.cz: Co ukrajinské turisty na Česku láká?

Jen poznávací zájezdy už Ukrajince v poslední době nelákají. Chtějí také ochutnat místní speciality a pivo. Velmi rádi spojují návštěvu hned několika středoevropských zemí a mezi nimi i Česka. A samozřejmě hodně vysoko jsou mezi jejich zájmy lázně.

A.cz: Pivo je tedy jednou z hlavních atrakcí?

Určitě. Naši turisté velmi rádi ochutnávají. A osobně si myslím, že kdo neochutnal české pivo, ten je spokojený s tím, které máme tady na Ukrajině. Ale kdo jednou české pivo ochutnal, je už náročnější. Já od té doby, co znám české pivo, to ukrajinské vůbec nepiju.

A.cz: Jak si stojí Česko ve srovnání s jinými destinacemi?

Co se týká lázeňství, téměř nemá konkurenci. Například Maďarsko má také velmi dobrou lázeňskou nabídku, ale potíže jsou s jazykovou bariérou. To je pro ukrajinského turistu velké mínus. Vyžaduje rusky mluvící personál a na to jsou v českých lázních připraveni.

A.cz: Naráží turisté z Ukrajiny v Česku na nějaké potíže? Nedívají se na ně jako na klienty "nižší kvality"?

Je pravda, že jsem si v některých českých obchodech všimla rozdílu v přístupu k anglicky mluvícím a rusky mluvícím zákazníkům. Schválně jsem sledovala, jak se prodavačky tváří na lidi, kteří těmito dvěma jazyky mluví. A zatímco na ty, kdo je oslovili anglicky, se široce usmívaly, na rusky hovořící klientelu tak nadšeně nereagovaly.

A.cz: Neodrazuje to Ukrajince od cest za krásami Česka?

Myslím si, že to příliš nehraje roli. Turisté jsou obvykle nadšení tím, co vidí a podobné věci si nepřipouští. Podle mě je to spíš problém těch, kdo v Česku žijí a pracují. Ale co rozhodně bariéru představuje, je vízový styk, který mezi Českem a Ukrajinou platí.

A.cz: Jaký je výhled na to, že by toto opatření skončilo?

V souvislosti s Eurem 2012 se o tom sice mluvilo, ale nejsem si jistá tím, jak je to reálné.

 

Právě se děje

Další zprávy