Krize je tu. Zahraniční obchod klesl nejvíce za 15 let

Ekonomika Ekonomika
8. 1. 2009 9:40
Meziroční zhoršení činí rekordních 13 miliard korun
Na propadu exportu se podepsala krize vývozu osobních aut. Snímek je z továrny Hyundai v Nošovicích.
Na propadu exportu se podepsala krize vývozu osobních aut. Snímek je z továrny Hyundai v Nošovicích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zahraniční obchod skončil v listopadu se schodkem 0,5 miliardy korun. Meziroční zhoršení se tak vyšplhalo k částce 13 miliard korun. Jde o největší negativní meziroční změnu bilance od roku 1994.

Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Listopadová bilance byla s výjimkou let 2004-2007 vždy záporná. Propad nejvíce ovlivnil pokles přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 8,3 miliardy korun. Pozitivně naopak působilo zejména snížení propadu v obchodě s chemickými výrobky o 2,2 miliardy korun.

K propadu přispěl vývoz osobních aut

"Obchodní bilance ČR se výrazně zhoršuje. Export se propadl o historických 18 procent zásluhou propadu vývozu osobních aut. To také naznačuje jak špatné výsledky můžeme čekat od listopadové průmyslové výroby," vysvětluje Helena Horská z Raiffeisenbank. "Zároveň s propadem vývozu klesá i dovoz (rychleji, než jsme čekali) a proto výsledek obchodní bilance nebyl ještě horší". 

V běžných cenách klesl meziročně vývoz o 18 procent a dovoz o 13,2 procenta. Výsledky ovlivnil nižší počet pracovních dní; loňský listopad měl o tři pracovní dny méně než v předchozím roce.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků klesl o 28,5 miliardy korun. Nejvíce se přitom snížil vývoz silničních vozidel, elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů a výpočetní techniky.

Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků byl nižší oo 20,2 miliardy korun, značně se snížil dovoz silničních vozidel, telekomunikačních zařízení a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů.

V lednu až listopadu vzrostl vývoz o 0,3 procenta a dovoz o 0,8 procenta. Přebytek obchodní bilance 81,2 miliardy korun byl meziročně o 9,5 miliardy korun nižší.

Výsledky nahrávají oslabování koruny

Obchodní přebytek v roce 2008 skončí podle Horské zhruba na 70 miliardách. "V letošním roce očekáváme přebytek poloviční. Výsledky zahraničního obchodu nahrávají oslabování české koruny. Trh totiž očekával přebytek v zahraničním obchodě. Kromě toho očekáváme další snižování sazeb Českou národní bankou a dokud se Evropská centrální banka nerozhodne pro agresivnější uvolňování měnové politiky, bude koruna vynášet méně než euro," uzavírá analytička.

Problémy s globální krizí hlásí i sousední Německo. Vývoz z Německa se v listopadu snížil ve srovnání s předchozím měsícem o rekordních 10,6 procenta na sezoně upravených 75,4 miliardy eur. Krize snížila poptávku na hlavních vývozních trzích.

Blogeři píšící o finanční krizi:

Foto: Aktuálně.cz
Hana Brixi ze Světové banky
Foto: Aktuálně.cz
Profesor Milan Zelený
Foto: Aktuálně.cz
Tomáš Sedláček z ČSOB
Foto: Aktuálně.cz
Analytik Robert Miller
Foto: Aktuálně.cz
Aleš Michl z Raiffeisenbank
 

Právě se děje

Další zprávy