Nezaměstnaných rychle přibývá, na úřadech jsou fronty

Veronika Skálová Veronika Skálová, Karel Toman
5. 1. 2009 16:25
Nezaměstnaných už je někde víc než volných míst
Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Vyplnit formulář, pár minut počkat a pak už rozhovor s úředníkem. Tenhle vzorec dnes platil jen na málokterém úřadu práce.

Příliv těch, kdo se čerstvě počítají mezi nezaměstnané a jdou se přihlásit do evidence, pocítili téměř všude. Důvody jsou dva - hospodářská krize a také začátek nového kalendářního roku.

Zimní nával

"Nezúčastněnému pozorovateli může situace u nás připadat jako nával, ale nejde o mimořádnou situaci. Rozhodně ne v kontextu posledního čtvrtletí. Za první tři dny nového roku se vždy eviduje více uchazečů než za celé léto," poznamenal ředitel mosteckého úřadu Oldřich Malý. A to se na počtu nových uchazečů o zaměstnání projevilo propouštění hned ve dvou podnicích - Hartmannu Rico a Kamaplastu.

Mnohde s novoročním návalem počítali, a přidali proto mimořádné úřední hodiny. Například ve Zlíně jich v pátek využilo 105 nově nezaměstnaných.

"Nejsou to uchazeči propuštění od jednoho zaměstnavatele, je to hodně různorodé. Přichází hlavně proto, že končí pracovní poměry na dobu určitou nebo dohodou. Žádné významné propouštění hlášené nemáme. Uvidíme ale, jestli něco nepřijde v průběhu ledna," řekla vedoucí odboru trhu práce při Úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšová.

V Blansku měl úřad otevřeno dokonce i v sobotu. Na Blanensku v poslední době propouštějí hned tři podniky - Adast Adamov, Metra Blansko a Apos.

"Podařilo se nám rozmělnit příliv nových uchazečů. Pracovní sobotu využili lidé i pro telefonické a osobní dotazy na novelu zákona o zaměstnanosti," uvedl Jiří Dvořák z blanenského úřadu práce. Počet nezaměstnaných podle něj však zatím stále nedosáhl úrovně z ledna minulého roku.

Bylo víc míst než nezaměstnaných

Ještě v srpnu loňského roku nabízeli na pardubickém úřadu práce 7 tisíc volných míst třem tisícovkám nezaměstnaných. Nyní je všechno jinak. "Převis pracovních míst nad počtem uchazečů trval asi čtyři roky.

Teď máme na 4 tisíce uchazečů pouze tisíc pracovních míst, což je značný rozdíl. Uchazeči přicházejí z různých oborů i firem," konstatoval ředitel úřadu Petr Klimpl. Dnes, stejně jako v pátek, se u přepážek tvoří fronty, čekací doba je přibližně hodinová.

 

Právě se děje

Další zprávy