Krach už letos v Česku potkal každou dvacátou firmu

Radek Pecák Radek Pecák
30. 5. 2012 9:32
Nejrizikovější oblastí podnikání je v současné době u nás stavebnictví
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Druhou nejhorší hodnotu od poloviny roku 2008 zaznamenala v letošním prvním čtvrtletí statistika krachů firem v přepočtu na 10 tisíc podnikatelských subjektů.

Do insolvence od letošního ledna do března se dostalo 489 firem, přičemž nepatrně vyšší údaj byl zaznamenán pouze na konci roku 2010 a pak samozřejmě v době nejhlubší finanční krize. V polovině roku 2009 počet krachujících firem jedinkrát (a to poměrně výrazně) přesáhl hranici 500.

Tuto statistiku dlouhodobě sleduje poradenská firma Dun & Bradstreet, která současně vyhodnocuje i rizikovost jednotlivých oblastí podnikání.

"Nejpostiženějšími oblastmi podnikání jsou dlouhodobě doprava, stavebnictví a zpracovatelský průmysl, nejlépe si vede vzdělávání, zdravotnictví, kulturní a rekreační činnosti, služby a utility," uvádí ředitelka D&B Alena Seoud.

Doprava také v ohrožení

Poměrně vysokou pravděpodobnost krachu mají podle D&B také firmy podnikající v dopravě, zpracovatelském průmyslu, administrativě a ubytování.

„Za důvody vysokého počtu krachů, v oblasti dopravy, stavebnictví a zpracovatelského průmyslu, lze považovat vysokou náročnost na zdroje financování, které plynou z potřeby disponovat dlouhodobým majetkem, jenž je nezbytný k provozním aktivitám podniků v těchto oblastech podnikání," vysvětluje Seoud.

"Dalším významným zdrojem nadprůměrného počtu insolvencí je velmi konkurenční prostředí a značná nejistota ohledně budoucího ekonomického vývoje," dodává.

Navíc důsledky ekonomické krize jsou podle ní v těchto oborech stále patrné zejména v objemu zakázek i době splatnosti pohledávek, čímž je silně ovlivněno cash-flow a tedy schopnost vhodně zajišťovat chod firmy.

Administrativa není perspektivní

D&B ve své zprávě víceméně varuje všechny ty, kteří by se chtěli pustit do začátku podnikání v oblasti administrativy. Tento obor se totiž jeví jako neperspektivní oblast podnikání, které vzhledem výrazné rizikovosti nenabízí relevantní zisk.

"Při porovnání počtu nově vzniklých a zaniklých firem je poměr nejméně příznivý ze všech sledovaných oborů," dodala Alena Seoud s tím, že firmy z tohoto oboru přecházejí do jiných, více perspektivních oblastí podnikání.

Naopak nejlépe si v této době vedou firmy podnikající v oblasti vzdělávání, zdravotnictví, kulturní a rekreační činnosti a služeb obecně.

 

Právě se děje

Další zprávy