Největší výrobce překližky získal ochranu před věřiteli

Karel Toman
28. 5. 2012 12:45
Na 280 zaměstnanců hodonínské Plomy nedostalo dubnové výplaty a jsou na nucené dovolené
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Hodonín - Hodonínská společnost Ploma, jeden z největších dřevozpracovatelských závodů v Česku zaměstnávající téměř 300 lidí, je v ochraně před věřiteli.

Člen představenstva společnosti František Černý potvrdil online deníku Aktuálně.cz, že zaměstnanci jsou na celozávodní dovolené a firma jim dluží výplaty za duben.

Takzvané moratorium, které má firmě poskytnout ochranu před věřiteli a zabránit tak insolvenci, vyhlásil Krajský soud v Brně minulý čtvrtek. Podle dokumentu z insolvenčního rejstříku dluží společnost také dodavatelům elektřiny, tepla a vody.

Momentálně firma zaměstnává zhruba 280 lidí, v nejistotě se však kromě nich ocitla také řada drobných dodavatelů Plomy v regionu. Prohloubení potíží firmy by tak pro Hodonínsko sužované 18% nezaměstnaností znamenalo velkou ránu.

Příčiny potíží: Zpožděné tendry a pokles v Evropě

Ploma je největším tuzemským výrobcem nábytkářských laťovek a bukových překližek, ve druhém případě je dokonce jedním z největších producentů ve střední a východní Evropě. Její historie sahá až do roku 1907.

Firma má potíže od prvního pololetí roku 2011, kdy na trhu nebyl dostatek dřeva. Ploma tak vloni skončila ve ztrátě. Její výši však dokument neuvádí. Letos v zimě a na jaře pak situaci zhoršilo hospodářské zpomalení v západní Evropě, kam firma vyváží 90 procent produkce.

"V dubnu jsme přišli o polovinu měsíčních tržeb. Byli jsme nuceni řešit to ochranou před věřiteli, abychom dokázali výrobu i nadále ustát a připravit se na menší objem zakázek, který budeme mít," říká František Černý.

Podle právního zástupce firmy Martina Roda z advokátní kanceláře Hájek Zrzavecký je tříměsíční moratorium krok, který má zabránit vyhlášení insolvence společnosti. "Tohle období potřebujeme, abychom se vyhnuli úpadku," tvrdí i Černý.

Návrh moratoria obsahuje mimo jiné i podrobný soupis úsporných opatření pro rok 2012. Omezením nákladů, zjednodušením sortimentu a energetickými úsporami chce firma dosáhnout „pozitivního finančního efektu mezi 39 až 107 miliony korun ročně."

Podle Martina Roda je cílem tohoto dokumentu především uklidnit věřitele tím, že firma ví, jak situaci lze řešit.

Změní Ploma majitele?

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

"Nejde o nic jiného než získat tři měsíce času na to, abychom se dokázali vypořádat se svými závazky, které nebudou starší 30 dnů, abychom dokázali obnovit zásobování dřevem a následně obnovit výrobu. Zakázky na květen i červen už máme. Sice o třetinu nižší než běžně, je to ale záruka toho, že ta firma je životaschopná," tvrdí František Černý.

Výplatu lidem společnost podle něj dluží proto, že byla nucena volit mezi tím, jestli jim zaplatit, nebo raději investovat peníze do nákupu dřeva.

"Předpokládám, že tento týden začneme s nákupem dřeva, tak abychom další týden rozběhli výrobu. Zpožděné výplaty řešíme ve spolupráci s úřadem práce, což nám moratorium umožňuje," vysvětluje Černý.

"O vstup do společnosti projevilo poslední dobou zájem několik ekonomických subjektů, a to jak z řady konkurenčních firem, tak z řady investorských skupin domácích i zahraničních," stojí v návrhu moratoria.

Potíže mají i velcí těžaři

V dřevařském sektoru tak jde o dalšího velkého hráče, který se ocitá v úzkých. Ve ztrátě vloni skončily těžařský gigant Less Jana Mičánka s 1500 zaměstnanci, ale také společnosti Uniles a Wotan Andreje Babiše.

Také oni viní z potíží zpoždění loňské zakázky státního podniku Lesy ČR, kvůli kterému se zpozdily těžební práce. Ploma je - alespoň podle vlastního prohlášení - příkladem toho, jak následný nedostatek dřeva poškodil dřevozpracovatele.

"Je to další důkaz, že sektor je opravdu nahnutý," tvrdí prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný. Podle něj většina firem "má, co chtěla", protože na rozdíl od asociace systém lesních tendrů Lesů ČR obsažený v Dřevěné knize podporovaly.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dřevo a jeho zpracování.

 

Právě se děje

Další zprávy