Krach AIB: peněz zbyla jen čtvrtina

Redakce EKO
27. 10. 2006 0:00
Praha - Soud nařídil vyplatit klientům zkrachovalé makléřské firmy AIB peníze, které se podařilo zachránit. Uvnitř: ANKETA

Městský soud v Praze rozeslal postiženým klientům dopis, z něhož vyplývá, že se po letech dostanou k prvním penězům, které investovali do akcií prostřednictvím Americas International Brokers, v pořadí devátého obchodníka s cennými papíry, který v Česku zkrachoval.

Obdrží však jen čtvrtinu hodnoty svého majetku. Tolik se totiž nucenému správci Zdeňku Švancarovi a později správci konkursní podstaty Dušanu Divišovi podařilo získat prodejem akcií, které zůstaly na účtech AIB, i z dalších účtů, s nimiž disponovala zkrachovalá makléřská společnost.

Město mezi postiženými

"Každý zákazník bude uspokojen pouze do výše 24,7 % prostředků předaných obchodníkovi s cennými papíry," píše se v rozsudku Městského soudu v Praze.

Postižených jsou asi čtyři stovky, protože AIB patřilo k menším makléřským společnostem. Jsou mezi nimi fyzické osoby i firmy, ale například také město Adamov, které si u AIB uložilo přibližně 300 tisíc korun. Teď dostane zpět 75 tisíc.

"Samozřejmě je to špatná zpráva. Město má sice rozpočet řádově 80 milionů korun, ale každá taková ztráta je nepříjemná," řekl Aktuálně.cz starosta Adamova Jaroslav Bernášek.

Pojištění, ale kdy?

Klienti - bylo jich zhruba 400 - mají ještě naději, že se jim, jak s tím počítá zákon, vrátí i další část peněz. Byli totiž pojištěni Grančním fondem obchodníků s cennými papíry, a měli by tak dostat zpět 90 procent celkové investice. Fond však dlouhodobě nemá dostatek peněz, takže nestihl vyplatit ani klienty makléřů, kteří zkrachovali před AIB.

Úplně největší ztrátu v tomto případě utrpěla jedna z mála zahraničních firem, která měla v AIB peníze. RCD Consultant Limited, sídlící oficiálně v Británii, si do akcií uložila přibližně sedm milionů. Rozsudek soudu nařizuje správci konkursní podstaty, aby ji vrátil 1,7 milionu.

Konkursní správce Dušan Diviš předpokládá, že více peněz už klienti z AIB "neuvidí", a že se tedy budou muset spolehnout na pojištění. "Je tam ještě zhruba milion a půl, které se podařilo získat například prodejem nábytku a dalšími operacemi," uvedl Diviš pro Aktuálně.cz.

Náhrada z pojištění se poskytuje ve výši 90 procent částky do maximálního limitu 20.000 eur, v přepočtu necelých 590.000 korun na jednoho zákazníka.

Chyby, chyby, chyby

Návrh na konkurz AIB podal nucený správce Zdeněk Švancara loni, obchodník nebyl schopen dlouhodobě plnit závazky a byl předlužen. Neplnil takzvané ukazatele kapitálové přiměřenosti, nedostatečně vedl evidenci majetku zákazníků, neměl efektivní vnitřní kontrolní systém.

Foto: Aktuálně.cz

Největším krachem domácího kapitálového trhu je případ KTP Quantum s odhadovanými miliardovými škodami a zhruba 30 tisíci poškozenými. O investice lidé přišli například i u společností Private Investors, Finnex Praha, Komerio či Sati.

 

Právě se děje

Další zprávy