Koruna obrátila. Ztrácí i s ostatními měnami v regionu

Ekonomika Ekonomika
5. 3. 2009 15:51
Vůči evropské měně oslabila k hladině 27,89 Kč/EUR
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zatímco se česká měna v posledních dnech dočkala výraznějšího posílení, čtvrteční odpoledne vývoj kurzů téměř všech měn v regionu opět obrátilo.

Koruna vůči evropské měně sice začátkem dneška zpevnila ke 27,11 korunám za euro, nyní je už ale asi o 1,5 procenta slabší. Ztratila také k dolaru, a to na 22,30 koruny. Vyplývá to z dat serveru Patria Online.

O předchozí posílení se přičinilo hlavně středeční hromadné prohlášení centrálních bank z regionu, které se bránily proti negativním komentářům a nerozlišování mezi jednotlivými státy. "Takové akce mohou pomoci koruně či zlotému, ale už těžko forintu," podotýká analytik Tomáš Vlk z Patria Finance.

Vedle těchto zpráv se podle něj na světových trzích držela lepší nálada vůči riziku.

Včera se zároveň podle ekonoma Pavla Mertlíka z Raiffeisenbank objevily na trhu spekulace, že posilování koruny a oslabování forintu souvisí s aktivitou farmaceutického gigantu Sanofi-Aventis, který navyšuje svůj podíl v Zentivě.

"Mezi dealery, kteří se vyjadřovali pro tiskové agentury, prý roste přesvědčení, že investoři začínají více rozlišovat mezi zeměmi regionu," doplňuje Mertlík. 

 

Právě se děje

Další zprávy