Komise pro mýto prý vybrala Kapsch

vid, ČTK
11. 11. 2005 19:00
Praha Komise již vybrala dodavatele mýtného pro silnice v ČR. Údajně jen to konsorcium vedené firmou Kapsch.
Osm až devět miliard na stavbu dálnic a silnic  by mělo přinést vybrané mýtné
Osm až devět miliard na stavbu dálnic a silnic by mělo přinést vybrané mýtné | Foto: Aktuálně.cz

Komise pro výběr dodavatele mýtného systému dospěla k rozhodnutí. Dodavatele vybrala ze čtyř uchazečů.

Přestože je výsledek tajný, zpravodajský server EuroOnLine dnes přinesl informaci, že vítězem by mělo být konsorcium vedené firmou Kapsch. Ta nabídla cenu 22 miliard korun.

Cena nebyla jediným kriteriem při výběru vítěze měla mít váhu šedesáti procent.

Nejnižší nabídku podalo konsorcium Ascom Fela s Damovo a ABD Group, které nabídlo 15 miliard korun. Autostrade je ochotna systém vybudovat a provozovat za 17,5 miliardy. Nejvyšší cenu 33,7 miliardy navrhlo konsorcium A-Way a AŽD.

Mýtné by se v ČR od kamionů mělo začít vybírat od roku 2007 nejdříve na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací, později i na nejvíce zatížených silnicích první třídy.

Platit by podle nařízení vlády měla vozidla nad 12 tun. V parlamentu je nyní ale novela zákona o pozemních komunikacích, kvůli které by se mohlo zpoplatnění začít nově vztahovat již na vozidla nad 3,5 tuny.

Podle odhadů ministerstva dopravy by se mýtné mělo týkat až pětašedesáti tisíc tuzemských aut 35 tisíc zahraničních vozidel nad 12 tun.

Pokud by se mýto zavedlo i pro auta nad 3,5 tuny, muselo by mýtné platit až 115 tisíc českých řidičů a 45 tisíc zahraničních.

Výnos z mýtného by se podle současných předpokladů ministerstva měl v případě zpoplatnění aut nad 12 tun pohybovat mezi osmi až devíti miliardami korun za rok.

V současnosti stát kamionům prodá dálniční známky za necelou miliardu korun ročně. Sazby mýtného by měla teprve stanovit vláda. Ministerstvo navrhuje v průměru 4,05 koruny za kilometr.

 

Právě se děje

Další zprávy