Komerční realitní trh roztává, krize jej změnila

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 8. 2010 12:02
Hýbe se kancelářský trh, zájem je také o skladovací prostory.
Požadavky pronajímatelů na kanceláře se mění. Kvůli krizi i technologiím. Ilustrační foto.
Požadavky pronajímatelů na kanceláře se mění. Kvůli krizi i technologiím. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Probouzející se kancelářský trh a rostoucí zájem o skladovací prostory hlásí na komerčním realitním trhu poradenská společnost King Sturge.

Především však přichází s dobrou zprávou - v letošním prvním pololetí vzrostl objem realitních investic ve srovnání s prvními šesti měsíci loňského roku o 250 procent. Lví podíl na obchodech v hodnotě 256 milionů eur měli čeští a slovenští investoři, kteří v poslední době začínají nahrazovat ty zahraniční.

Odborníci ale varují, že takové tempo růstu investic velmi pravděpodobně nevydrží dlouho. Velký vliv na něj mají nízké údaje z loňského roku poznamenaného krizí.

"Třebaže nárůst objemu realitních transakcí je enormní, nelze automaticky tvrdit, že bude i nadále stabilně růst. Rozhodující vliv na celkovou bilanci realitních transakcí na českém realitním trhu v tomto roce budou mít především dva faktory - jednak výsledná verze úpravy fungování německých otevřených podílových fondů, které dlouhodobě patří k největším investorům na českém realitním trhu, a dále investiční apetit českých a slovenských privátních investorů, zejména společnosti CPI Radovana Vítka, podpořený ochotou bank financovat tyto nákupy," vysvětlil Jan Kovařínský, investiční konzultant King Sturge.

Kanceláře se mění kvůli krizi

"Jarní tání" bylo podle odborníků patrné u kancelářských objektů. V loňském roce developeři přípravu většiny projektů zmrazili a vyčkávali na další vývoj na trhu. Podmínky jsou pro ně nyní přísnější než dřív, ale přesto zahajují nové projekty.

Tlačí na ně nejen banky, které požadují vyšší záruky, ale i budoucí pronajímatelé.

„Hlavní požadavek, který současný trh na developery administrativních nemovitostí klade, je flexibilita. Úspěšnější je ten, kdo vyjde nájemcům více vstříc, ať už jde o podmínky nájmu (zejména co se týče výše pobídek - nájemních prázdnin a příspěvků na vybavení) či o možnosti úprav interiéru. Jednoznačným trendem, který v posledních cca 18 měsících hospodářského poklesu sledujeme, je tlak na maximálně efektivní využití pronajímaného prostoru," upozornil Pavel Skřivánek, vedoucí oddělení kancelářských nemovitostí King Sturge.

Ve snaze uspořit na pronajímaných metrech dávají firmy stále častěji přednost velkým otevřeným „open space" kancelářím, zmenšování plochy pro zaměstnance, dokonce i sdílení jednoho místa více lidmi. S elektronickým skladováním dat navíc nepotřebují tak velké skladovací prostory. To vše musí developeři ve svých projektech zohlednit.

Německý růst zvedá poptávku po skladech

Oživení je patrné i na trhu s průmyslovými a logistickými nemovitostmi. Experti přičítají hlavní zásluhu rostoucí německé ekonomice.

Zároveň se ale ze šoku otřepává i český průmysl a výrobci se začínají poohlížet po skladovacích prostorách. Růst je však spíš pozvolný.

"V následujících měsících očekáváme další posilování poptávky. Vzhledem k tomu, že spekulativní výstavba je (a i nadále bude) prakticky nulová, veškerá nová poptávka se umístí ve stávajících volných nemovitostech a pomůže snížit míru neobsazenosti. Zatímco v prosinci 2009 dosahovala neobsazenost 17,6 procenta , v polovině roku 2010 klesla o dva procentní body na 15,5 procenta a ke konci roku 2010 počítáme s cca 14 procenty," konstatoval Milan Korbelář, vedoucí oddělení průmyslových a logistických nemovitostí King Sturge.

 

Právě se děje

Další zprávy