Povodně změnily cenové mapy, někde už dům neprodáte

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 8. 2010 6:20
Klesá hodnota domů, někdy až o třetinu, i když přímo povodní zasaženy nebyly. Padá i hodnota hypoték.
Povodně změnily povodňové mapy. Ale také ty cenové.
Povodně změnily povodňové mapy. Ale také ty cenové. | Foto: Jan Langer

Liberec, Brno - Povodně zničily nejen domy, které přímo zasáhla voda, ale také hodnotu nemovitostí v okolí, které třeba záplavami dotčené nebyly.

Někteří realitní makléři dokonce vyčíslili pád cen domů v oblastech spojovaných s velkou vodou bezmála na třetinu.

Jak se rozšiřuje záběr katastrofálních záplav o dosud nedotčená území, jako tomu bylo v posledním případě v některých obcích v severních Čechách, mění se i dva druhy map: povodňové a cenové. Rozrůstají se území, na nichž dramaticky roste cena za pojistku a naopak padá cena při prodeji domu.

Záplavy v severních Čechách nejméně na pár let prakticky zlikvidovaly místní realitní trh. Některé z domů jsou neprodejné.

"Jestliže došlo k zatopení rodinných domů podruhé za třináct let, samozřejmě to prodejnost takových nemovitostí velmi snižuje.  Nejenom tam, kde jsou záplavy častější, ale i tam, kde byly poprvé, protože lidé je mají v čerstvé paměti. Některé domy se podle mě v tuto chvíli stanou až neprodejné. Změnit se to může nejdříve za dva až tři roky," poznamenal Petr Chudoba, realitní makléř realitní kanceláře Sting.

I když možná některá jména zaplavených míst z pamětí lidí zmizí rychleji než jiná, rozhodně se zvyšuje pozornost, kterou zájemci o nemovitost věnují povodňovým mapám.

"Těsně po povodních se kupující vždy ptají, zda hrozí v dané oblasti povodně. Pak tyto dotazy utichají. Rozhodnutí o koupi domu v té či oné oblasti ovlivní i pojišťovny, které vydaly mapu, ve kterých oblastech dům nepojistí," dodal Radek Pilař z realitní kanceláře Sting.

Rozdíl cen v jediné obci vzroste

Povodně a jejich následky také rozdělí velmi zřetelně postižené obce na části zasažené a uchráněné před živlem.

"Rozhodně ale bude mít tato situaci za příčinu to, že vzrostou ceny domů, které budou v nezátopových oblastech. Dopad podle mě bude obrovský. Rozdíl mezi cenou domu v zátopové a nezátopové oblasti může být až 30 procent," podotkl Pilař.

Tomáš Vyskočil se serveru Wikireality.cz však neočekává, že by se nůžky cen rozevřely tak zeširoka. "Nemyslím si, že by se ceny nemovitostí v nezasažených oblastech zvyšovaly tak prudce, že bychom to dokázali odlišit od ostatního vývoje na trhu," konstatoval Vyskočil.

Situaci navíc podle něj mohou výrazně změnit například protipovodňová opatření. "O Libni se po povodních tvrdilo, že se tam už nikdy nevrátí život. Ale stačily protipovodňové bariéry, aby se k ní obrátil zájem developerů," dodal Vyskočil.

Počítejte s nižší hypotékou

Kdo by se bez ohledu na povodňové mapy rozhodl koupit nebo rekonstruovat nemovitost, která v některé ohroženější zóně leží, čeká jej komplikovanější jednání o hypotéce či půjčce.

"Výši hypotéky ovlivní i proměny povodňových map. Většina bank už vydala svým znalcům instrukce zástavní hodnotu nemovitostí v záplavových oblastech snižovat. Může se stát, že z dvoumilionového domu je najednou milionový, protože pro banku je riziko příliš velké," konstatoval Jiří Paták za server Honzovahypoteka.cz.

Zároveň je však s hypotékou svázána povinnost pojištění, které u dříve zaplavených domů raketově stoupá.

 

Právě se děje

Další zprávy