Kapsch staví brány, i když na ně nemá smlouvu

rg
26. 10. 2007 12:00
A možná i tisíc kilometrů dálnic z budoucnosti.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Do konce roku by mělo přibýt 44 nových mýtných bran. Nebudou stát na dálnicích, nýbrž na hlavních silnicích. Dohromady mají mýtné vybírat na dvou stech kilometrech hlavních silnic. Napsal o tom server iDnes.

Společnost Kapsch doposud nemá s ministerstvem dopravy podepsaný dodatek, kterým by byla výstavba zajištěna. Součástí tohoto dodatku má být dohoda, že Kapsch olemuje mýtnými branami veškeré dálnice, které na území ČR vzniknou v příštích deseti letech. To znamená přibližně jeden tisíc kilometrů.

Odborníci tvrdí, že by bylo mnohem méně nákladné vybírat mýto přes satelitní systém. Satelitem se budou zpoplatňovat méně významné tahy, avšak budoucí dálnice budou i nadále využívat mikrovlnných bran. Václav Jírovský z MFFUK pro iDnes uvedl, že palubní jednotka vyžívající mikrovlny je sice levnější, ale prodraží se brány a potřebná infrastruktura.

Česká republika zaplatí za výstavbu a desetiletý provoz bran přibližně 22 miliard korun. Naproti tomu Maďarsko, které pomocí satelitních technologií bude zpoplatňovat tři a půl tisíce kilometrů komunikací, přijde zakázka u společnosti Siemens Austria v přepočtu zhruba na 7,5 miliardy korun. U satelitních jednotek se dá i nadále očekávat pokles cen, který již nějakou dobu probíhá.

Do konce října by skupina expertů měla pro ministerstvo dopravy připravit návrh rozšíření mýta mimo dálnice za použití propojení obou technologií. Pohyb veškerých zpoplatněných vozidel by v budoucnosti mohl sledovat satelit.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy