Invaze bankomatů postupuje

Marek Odstrčilík
27. 6. 2006 14:48
Praha - Bankomaty zaplavují celou Českou republiku. Na počátku devadesátých let jich bylo jen několik desítek, nyní jich jsou tisíce.

Se zlepšováním dostupnosti i v zapadlých koutech Česka se rozšiřuje nabídka jejich využití.

Podle Petra Sklenáře z Alantik FT se bezhotovostní platby za posledních deset let staly nezbytností. "Téměř všechny příjmy obyvatelstva se staly bezhotovostními, a proto vzrostlo i užívání bankovních karet a to jak již na přímé placení za nákup, tak i výběry hotovosti přes bankomaty," říká Sklenář.

"Hlavní výhodou karet a bankomatů se stalo pohodlí a bezpečnost, kdy každý drží jen nezbytně nutnou hotovost. V posledních zhruba šesti letech bankomaty začaly přinášet i jiné služby než je pouhý výběr hotovosti, a to například dobíjení kreditu pro mobilní telefony nebo zjišťování zůstatku na účtu. Důvod je jasný, zvýšit frekvenci využívání služeb bankomatů a zvýšit jejich efektivnost," dodal Sklenář.

Snaživé banky

Banky zároveň vycházejí vstříc malým obcím, které si v minulosti stěžovaly na nedostupnost bankomatů. Hustá síť bankomatů nyní pokrývá celé území ČR.

Jeden z prvních bankomatů se objevil v lednu 1989 na Václavském náměstí. Vydával tehdy hotovost na karty ke sporožirovým účtům pouze pro zaměstnance České spořitelny.

"V roce 1994 jsme měli 500 bankomatů, nyní jich je 1078," řekla mluvčí banky Klára Gajdušková.

Počet bankomatů postupně zvyšují i ostatní bankovní ústavy. Například ČSOB za šest let zvýšila jejich počet o 520 na 552, Komerční banka rozmístila do letošního roku 618 bankomatů, před šesti lety jich měla 147.

Síť bankomatů se nadále rozšiřuje, jsou součástí objektů bank, ale stojí i samostatně na nádražích, u stanic metra nebo v malých obcích.

"Ze statistik plyne, že právě bankomaty na veřejných místech jsou nejvyužívanější a svým zatížením i denním výkonem daleko přesahují běžné zvyklosti i ve vyspělém světě," uvedla Gajdušková.

Bankomat není jen na výběr

Starší bankomaty nahrazují ve městech i na vsích nové, které umožňují výběr hotovosti čipovou kartou. Kromě toho lze přes bankomat zjistit zůstatek účtu, dobít kredit, zaplatit složenku či fakturu.

"Klienti mohou požádat o úvěr nebo zjistit, kolik peněz jim můžeme nabídnout prostřednictvím kontokorentu a kreditní karty," řekla mluvčí GE Money Bank Eva Chaloupková.

"Lze si vytisknout informaci o zůstatku na účtu a bankomat také automaticky upozorní držitele platební karty na blížící se konec její platnosti," popsala Romana Ondrůšková z tiskového oddělení Komerční banky.

Snazší mají výběr zrakově postižení. Celkem 40 bankomatů České spořitelny má software, který umožňuje hlasovou navigaci do sluchátek při obsluze.

K bankomatu cesta přímá

S rozšiřováním možností a počtu bankomatů se zvyšuje také počet výběrů.

Například klienti České spořitelny uskuteční denně přes 200.000 výběrů, průměrně vyberou 3000 korun. Klienti GE Money Bank denně vyberou kolem 140 milionů korun.

Rizika jsou minimální

Cílem oslovených bank je rozšířit síť bankomatů, aby se k nim bez potíží dostal každý klient. Zároveň se také zvyšuje jejich zabezpečení. Počet krádeží se podle zástupců bank postupně snižuje.

Občas jsou však velmi nebezpečné. "Poměrně brutální byl loni pokus o krádež bankomatu pomocí výbušniny, naštěstí se tehdy nikomu nic nestalo," uvedla Gajdušková.

Rizika jsou stejná jako u bankovních karet obecně. Když se neporušují základní pravidla, tak jsou tyto služby pořád bezpečnější než držet celkovou hotovost. Ukradená karta se dá zablokovat, hotovost již nikoliv. 

Jistou vyjímkou jsou "čtečky karet" na bankomatech, ale i zde se díky snaze bank jedná spíše o okrajovou záležitost než o problém, který by ohorožoval existenci bankomatů.

A čím nás bankomaty překvapí?

Sklenář se domnívá, že lze očekávat, že banky budou dále posilovat svoji komunikaci s klienty "na dálku", což bance snižuje náklady a zvyšuje efektivnost.

"Přes bankomaty budeme moci provádět některé základní operace třeba jako zadávání přikazu. Bude to jistě souviset i s tím, že pokladny v supermarketech se stávají konkurenci bankomatů pro výběr hotovosti," dodal Sklenář.

 

Právě se děje

Další zprávy