Poštovní spořitelna ruší hloupý poplatek

Adam Junek
2. 5. 2006 11:30
Praha - Jde to i bez poplatků. Takový vzkaz vysílá svým klientům i konkurentům Poštovní spořitelna. Ruší totiž poplatek za příchozí platby. Uvnitř: ANKETA

Od 1. června tak nebudou její klienti platit například za to, že jim přijde na účet výplata. Jako první o tom dnes před plánovanou tiskovou konferencí informovala Mladá fronta Dnes.

Zároveň Poštovní spořitelna zjednodušuje a slučuje své produkty. Namísto tří programů Rodina, Elektron a Plus s rozdílnými podmínkami, nastupuje jediný. A to pod názvem Plus.

Dosud si Poštovní spořitelna podobně jako jiné banky účtovala za příchozí platby šest korun. Za peníze přicházející od mateřské ČSOB pak o dvě koruny méně.

Poplatek za příchozí platby či za vklad na účet se stal v únoru nejabsurdnějším bankovním poplatkem podle portálu Bankovnipoplatky.com. V prvním kole hlasování do 16. ledna jej zvolilo za nejabsurdnější 46 procent lidí, ve druhém finálovém kole jej zvolilo přes 81 procent hlasujících.

Poplatek se dokonce teoreticky dal zneužít k "ekonomickému teroru". Šlo by totiž naposílat například tisícikorunu v korunových položkách. Tím by se vlastník účtu přes příjem peněz dostal na svém zůstatku o pět tisíc korun níže, píše deník.

"To je naprostý absurdistán. To ukazuje na to, že lidé nepovažují číslo bankovního konta za osobní údaj. Tím ale je podobně jako například PIN k platební kartě," uvedl mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Nový maskot Poštovní spořitelny - Pošťák v 3D provedení. Jeho placatý předchůdce si už užívá důchodu
Nový maskot Poštovní spořitelny - Pošťák v 3D provedení. Jeho placatý předchůdce si už užívá důchodu | Foto: Poštovní spořitelna

Dodal, že banka zatím neuvažuje o zrušení poplatku za příchod peněz. "Od prvního května došlo ke kosmetickým úpravám v bankovních poplatcích. Pokud bychom něco měnili, dáme klientům měsíc dopředu vědět," sdělil.

Poplatek za příchozí platby má také největší banka v zemi, Česká spořitelna. "Krok Poštovní spořitelny pro nás rozhodně překvapivý není. Potvrzuje jen trend, který jsme nastoupili již dříve," říká Klára Gajdušková, šéfka komunikace u ČS.

Spořitelna tak například zrušila poplatek za zrušení účtu. Za zrušení účtu, a to včetně převodu do ČSOB, si naproti tomu Poštovní spořitelna stále účtuje 200 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy