Hyundai bojuje v Česku o Matrix. Úspěšně

Tomáš Fránek
15. 6. 2008 8:21
Proti značce Hyundai Matrix bojuje podnikatel z Německa
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Hyundai

Brno - Může automobilka Hyundai pro jeden ze svých typů auta uplatnit název Matrix? V Česku se o to bojuje u soudu.

Proti zápisu a ochraně značky Hyundai Matrix totiž vystupuje německý podnikatel, který má v mezinárodní databázi zaregistrovánu značku Matrix například pro vodní skútry.

Už sedm let

A podle jeho námitek by si lidé mohli myslet, že tak patří ke skupině Hyundai, a to by spotřebitele mohlo zmást. V prvním kole sporu mu tak dal Úřad průmyslové vlastnictví zapravdu s tím, že není možné vyloučit záměnu obou označení.

Hyundai se ale obrátil na soud. Podle stanoviska firmy je název Hyundai Matrix známý od roku 2001, kdy firmy začala auta tohoto typu na trh dodávat. A výrobky německého podnikatele v Česku známy nejsou.

"Není výrobcem automobilů a spotřebitelské veřejnosti v České republice není známo, že by byla vlastníkem ochranné známky Matrix pro automobily," uvedli zástupci korejské automobilky.

Městský soud žalobě automobilky vyhověl a rozhodnutí úřadu, který značku nechtěl zapsat, zrušil.

Podle soudců je nutné zvážit, že lidé, kteří si kupují auta, většinou výrobky velmi důkladně zkoumají a rozhodují se až po dlouhodobé úvaze. A proto u nich není tak vysoká pravděpodobnost, že by si značky pletli.

A lidé tak podle soudu vnímají celý název automobilu, tedy Hyundai Matrix, ne pouze Matrix. "U ochranné známky Hyundai Matrix je záměna s ochrannou známkou Matrix zcela nepravděpodobná," rozhodli soudci.

Výroba auta nepravděpodobná

Navíc je podle soudu jasné, že německý podnikatel automobily se značkou Matrix v minulosti nevyráběl ani nevyrábí a na trh neuvádí.

"Zahájení výroby automobilů pod ochrannou známkou Matrix a získání známosti této známky u spotřebitelské veřejnosti, se tak s ohledem na výše uvedenou povahu automobilové výroby jeví jako zcela nepravděpodobné," uvedli soudci.

Značka Matrix patří mezi nejžádanější na trhu, v databázi Úřadu průmyslového vlastnictví je několik desítek registrací značek, kde se slovo Matrix objevuje.

Matrix je americký sci-fi film z roku 1999. Je prvním ze série tří kultovních filmů série Matrix, napsaných a režírovaných bratry Wachovskými. Film popisuje svět v Matrixu, rozsáhlém počítačovém systému, na který jsou připojeni lidé žijící v něm svůj virtuální život.

Film vydělal přes šest set milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy