Ekologové znovu vytkli Hyundai, že staví načerno

Tomáš Fránek
18. 12. 2007 17:55
Automobilka podle ekologů používá nevhodnou technologii
Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Brno - Automobilka Hyundai při stavbě své továrny v Nošovicích podle ekologů opět postupuje nezákonně - při instalaci odlučovačů ropných látek používá nevhodnou technologii.

Další obvinění z porušení zákona tak přichází jenom několik dnů poté, co se zjistilo, že firma stavěla část staveb v rozporu se stavebním povolením.

Přijde pokuta

Za to jí hrozí vysoká pokuta, o které má stavební úřad v Dobré rozhodnout do konce roku.

Právníci občanského sdružení Ekologický právní servis dnes uvedli, že při instalaci odlučovačů ropných látek, sloužících k předčištění dešťových vod, automobilka používá technologii, která svými parametry neodpovídá schválenému projektu.

Automobilka totiž výrazně zmenšila rozměry odlučovačů ropných látek, kompetentní vodoprávní úřad ve Frýdku-Místku tuto podstatnou změnu stavby nepovolil.

"Tento fakt způsobuje, že realizovaná stavba je stavbou 'černou'," uvedli ekologičtí právníci.

Použitý postup automobilky podle ekologických právníků s největší pravděpodobností nesplňuje ani podmínky pro předčištění dešťových vod dané stanoviskem Ministerstva životního prostředí.

"Skutečným důsledkem tohoto postupu pak může být snížená ochrana životního prostředí, potažmo vod před znečištěním," uvedli právníci.

Stavba stojí

Ti znovu upozornili, že firma porušuje kromě zákonů také deklaraci, kterou podepsala jak s ekology, tak zástupci státu a Moravskoslezského kraje.

Hyundai v pondělí stavbu odlučovačů zastavila, jakékoliv pochybení odmítla. Podle mluvčího firmy Petra Vaňka jde o akci neúspěšného uchazeče o dodávku odlučovačů.

Podle firmy na stavbu dešťové kanalizace a odlučovačů navíc dohlíží nezávislý technický dozor, ten vybrala státní agentura CzechInvest. "Dozor doposud neprojevil žádné pochybnosti," uvedla firma.

Ekologičtí právníci jsou ale přesvědčeni, že dozor firmu nehlídá tak, jak by měl. "Garde Ekologický právní servis bude požadovat jeho odvolání a nahrazení jinou kompetentní osobou," uvedli právníci.

Do sporu vstoupí také Česká obchodní inspekce. Část dokumentů předložených automobilkou týkající se odlučovačů je podle právníků podvrh, a proto by je měla inspekce prošetřit.

Společnost Hyundai byla v Česku vybrána za investora roku 2006.

Firma už téměř dokončila hrubé stavby všech hal v nošovické zóně a na jaře 2008 chce spustit výrobu převodovek. Firma nepředpokládá zdržení výstavby.

 

Právě se děje

Další zprávy