Hyundai stavěl v Česku nelegálně. Bourat přesto nebude

Tomáš Fránek
26. 11. 2007 22:45
Firma stavěla v Nošovicích bez pravidel
Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Brno - Korejské automobilce Hyundai už nehrozí, že bude muset zbourat tři svoje haly v Nošovicích, které stavěla nelegálně, v rozporu se stavebním povolením.

Stavební úřad v Dobré na Frýdecko-Místecku totiž přerušil správní řízení o odstranění lisovny se svařovnou a převodovkárny, a Energo centra.

Firma předložila žádosti o dodatečné povolení těchto staveb. "Do budoucna lze předpokládat, že se na stavby vydá dodatečné povolení, a tudíž se bourat nebudou," řekl vedoucí úřadu Václav Kocich.

Pokuta do konce roku

Firmě ale hrozí za to, že porušila zákon, pokuta. Ta může dosáhnout až tří milionů korun.

Sankce pro Hyundai chce stavební úřad vyměřit na konci roku.

Firma uvedla, že změny při stavbě budov si vyžádal fakt, že se měnila technologie a že jde jenom o administrativní problém.

To ale vyvrací jak šéf stavebního úřadu v Dobré, tak zástupci nevládních sdružení a jejich slova potvrzují paragrafy stavebního zákona.

Pokud se totiž stavebník rozhodne postavit něco jiného, než je ve vydaném stavebním povolení, musí to oznámit stavebnímu úřadu a požádat o změnu stavby před jejím dokončením

Podle šéfa stavebního úřadu je tak postup společnosti Hyundai neobvyklý. "Občas se stává, že investor požádá o změnu stavby před dokončením, ale že to neohlásí a provede, je neobvyklý postup," řekl Kocich.

Jiří Nezhyba z nevládní organizace Ekologický právní servis (EPS) uvedl, že investor měl předložit úřadu dokumentaci o chystaných změnách včas a požádat o změnu stavby před dokončením.

Zdržení by bylo horší

"Bohužel je to systematický problém stavebního zákona, že se nezákonné stavby neodstraňují. Pro investora je v jistém smyslu výhodnější nechat to dojít tak daleko. Ta ztráta, která by mu hrozila, kdyby postupoval podle zákona, by znamenala nějaký měsíc zdržení, což je mnohem dražší než sankce, která mu hrozí," řekl Nezhyba

První evropská továrna Hyundai Motor se začala stavět letos v březnu. Zkušební výrobu chce spustit v září 2008, sériová výroba souběžně dvou modelů po 100 000 kusech začne v březnu 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy