Firmy budou víc propouštět než nabírat lidi

vae
9. 12. 2008 13:36
Propouštět chce šest procent firem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - V prvním čtvrtletí příštího roku sníží počet pracovních míst šest procent tuzemských zaměstnavatelů, před třemi měsíci to však bylo jen jedno procento firem. Vyplývá to z výsledků české a celosvětové studie společnosti Manpower, která se uskutečnila mezi 751 tuzemskými podniky.

Příjímání dalších pracovníků předpokládají jen dvě procenta firem, 91 procent jich neplánuje změny v počtu zaměstnanců.

Čistý index trhu práce, který vznikne tak, že od procenta zaměstnavatelů, kteří předpokládají nárůst pracovních sil, se odečte procento zaměstnavatelů očekávajících propouštění, je tedy pro leden až březen minus čtyři. Oproti předchozímu čtvrtletí to znamená snížení o pět procent.

Praha stabilní, Morava obavy

V Praze neočekávají v nadcházejícím období změny na pracovním trhu a hlásí čistý index trhu práce minus dvě procenta. Také v Čechách zaměstnavatelé s indexem minus tři procenta nepředpokládají velké změny. Nejpesimističtější jsou zaměstnavatelé na Moravě, kteří vykázali index minus čtyři procenta.

I přes záporné číslo čistého indexu trhu práce neplánuje 91 procent zaměstnavatelů žádné změny v počtu pracovních míst. "Manpower stále eviduje vysokou poptávku po pracovnících s technickým vzděláním, a to především v technologických a servisních centrech," řekla generální ředitelka Manpower ČR Jaroslava Redlerová s tím, že sice dochází k jistému zpomalení na trhu práce, zaměstnavatelé ale stále hledají kvalifikované zaměstnance.

Negativní výhled v náborových aktivitách měli zaměstnavatelé v sedmi z deseti odvětví.

Stagnace i ve světě

Podnikatele v ubytování a stravování tak čekají nejnižší náborové plány ze všech odvětví. Mezičtvrtletní pokles vykázali také zaměstnavatelé v zemědělství, myslivosti, lesnictví, rybolovu a ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody.

Naopak nejoptimističtější jsou plány v odvětví dopravy, skladování, logistiky a ve zpracovatelském průmyslu.

V globálním výzkumu jsou vyhlídky náborových aktivit v mezičtvrtletním srovnání celkem pozitivní, přestože většina zaměstnavatelů hlásí stagnaci.

Jen ve třech zemích firmy očekávají zlepšení oproti letošnímu čtvrtému čtvrtletí. Slabší vyhlídky hlásí zaměstnavatelé v Irsku, Itálii, Singapuru a Španělsku.

 

Právě se děje

Další zprávy