Trh práce v USA krvácí. Přišlo o ni půl milionu lidí

Ekonomika Ekonomika
5. 12. 2008 14:54
Míra nezaměstnanosti stoupla na 6,7 procenta
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Washington - Ve Spojených státech přibylo v listopadu více než půl milionu nezaměstnaných. Překvapivě vysoké číslo dnes zveřejnilo tamní ministerstvo práce.

Konkrétně o práci přišlo 533 tisíc lidí, což znamená největší přírůstek posledních 34 let a podstatně horší výsledek než jaký očekávali analytici. Za celý rok tak navíc zaměstnání ztratily již téměř dva miliony Američanů.

"Je to daleko horší než se čekalo a představuje to celkovou kapitulaci. Hrozba dalekosáhlé deprese je nyní reálná a přítomná," řekl BBC profesor univerzitní Maryland School of Business Peter Morici.

Propouštění napříč celou zemí

Počet lidí bez práce stoupl z říjnových 6,5 procenta na 6,7 a je nejvyšší od roku 1993. Rozsáhlé propouštění šlo napříč největšími průmyslovými podniky v zemi.

Nejvíce postižený byl přitom sektor služeb, odkud muselo v listopadu odejít 370 pracovníků. Již v říjnu přitom oblast ztratila 153 tisíc lidí. Od konce listopadu navíc propouštění oznámilo několik dalších firem, včetně telekomunikačního giganta AT&T, který ruší 12 00 pracovních míst.

Podle jednoho ze zástupců úřadu práce se také délka pracovního týdne zkrátila na 33,5 hodiny. To znamená nejméně od doby, kdy se začaly v roce 1964 tyto záznamy vést.

Dolar se v reakci na zveřejněná data propadl vůči všem velkým měnám a prudce spadla i cena ropy, o 1,31 dolaru na výslednou cenu 42,31 dolaru.

 

Právě se děje

Další zprávy