Nezaměstnanost roste, práci nemá 5,3 procenta lidí

Tomáš Fránek
8. 12. 2008 9:02
Bez práce je přes 300 tisíc lidí
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Lidí bez práce začíná v Česku pomalu přibývat, počet nových pracovních míst naopak klesá.

Míra nezaměstnanosti v listopadu vzrostla na 5,3 procenta z říjnových 5,2 %. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na 300 237. Ubylo naopak těch, kdo byli z evidence uchazečů vyřazeni, a to jak ve srovnání s minulým měsícem, tak i meziročně. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nejvyšší nezaměstnanost je Mostecku, Karvinsku a Děčínsku, nejnižší naopak v Praze a okolí a také Mladé Boleslavi.

Meziměsíční nárůst nezaměstnaných zaznamenalo 67 úřadů práce, nejvyšší nárůst byl v okresech Havlíčkův Brod (o 18,3 %), Znojmo (o 10,8 %) či Nymburk (o 10,1 %).

„V případě okresů Havlíčkův Brod a Nymburk byl nárůst nezaměstnaných způsobem především krachem skláren ve Světlé nad Sázavou a Poděbradech. Tyto podniky patřily ve svých regionech k největším zaměstnavatelům a vzhledem k finančním potížím s výplatou dlužných mezd se zaměstnanci raději přihlásili na úřady práce jako nezaměstnaní, aby získali alespoň nějaké finanční prostředky," uvedl k výsledkům prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Zároveň dodal, že vedle skláren se na nárůstu nezaměstnanosti projevily i problémy automobilového průmyslu a jeho dodavatelů. Poměrně citelný nárůst nezaměstnanosti proto zaznamenaly okresy Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Nový Jičín, Jihlava, ale i Mladá Boleslav.

Analytici očekávali stagnaci na říjnových 5,2 procenta. "Na trhu práce se poprvé výrazně projevily dopady globální recese - počet nově evidovaných uchazečů o zaměstnání na úřadech práce významně vzrostl, meziročně o více než šest tisíc," uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Foto: Aktuálně.cz
Bojíte se o práci? Šetříte? Diskutujte o finanční krizi

 

Právě se děje

Další zprávy