Strach z krize sílí, pracovní místa mizí v celém Česku

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 12. 2008 18:38
Volných míst ubývá v Praze i v Mostě

Brno - Najít si novou práci bude v Česku měsíc od měsíce horší. A bude jedno, zda to bude v regionech s nízkou nezaměstnaností, nebo v místech, kde je o práci nouze.

Uchazečů o práci totiž v celé republice mírně přibylo a ubývá volných pracovních míst. A to i v místech, kde je nejnižší nezaměstnanost v zemi - tedy v Praze a okolí.

Volných míst ubývá

Například v Praze, kde za měsíc míra nezaměstnanosti klesla o 0,1 procenta, evidoval úřad práce o 750 volných pracovních míst méně než v říjnu.

"Právě v říjnu jsme přitom zaznamenali nárůst o 800 pracovních míst. Snížil se také počet nově hlášených míst, a to o 1 705," poznamenal ředitel pražského úřadu práce Ivan Chomát.

Stejná tendence je ale patrná i na opačném konci pomyslného žebříčku. Na Mostecku, kde je s 12,1 % nezaměstnaných situace nejhorší v republice, sledují ubývání pracovních míst už druhý měsíc.

Lidí bez práce tu sice přibylo o pouhou desetinu procentního bodu za měsíc, ale na úřadu práce očekávají, že se v regionu projeví vliv hospodářské krize.

"Dělat v tomto okamžiku prognózy je velmi složité. Ale u nás je několik firem navázaných na automobilový průmysl. Ty většinou zastavily nábor a vyčkávají. První čtvrtletí příštího roku rozhodne," poznamenal Jaroslav Kunc z mosteckého úřadu práce.

Bude hůř

Odborníci z úřadů práce i analytici navíc čekají, že se situace bude zhoršovat i nadále.  "Míra nezaměstnanosti zvolna poroste i v příštích měsících. Pro celý příští rok očekáváme průměrnou míru nezaměstnanosti zvýšenou na 6,3 % (pro letošek 5,4 %)," uvedl Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Volná místa ubývají v celé zemi. Počet volných pracovních míst, která ke konci listopadu evidovaly úřady práce, meziměsíčně klesl o 18 817 na 111 307 míst. Je to o 29 973 pracovních příležitostí méně než v listopadu loňského roku.

Na jedno volné pracovní místo v říjnu připadalo 2,9 uchazeče. Nejhorší situace byla v okresech Děčín s průměrem 25,4 uchazeče, Jeseník s 17,9 uchazeče, Bruntál s 13 uchazeči a Hodonín s 12,8 uchazeče v průměru.

 

Právě se děje

Další zprávy