Firma Spearhead, dvojka českého zemědělského trhu, změnila majitele

ČTK ČTK
13. 9. 2021 8:08
Firma Spearhead, dvojka českého zemědělského trhu, změnila majitele

Rakouská investiční skupina Accession Capital Partners koupila zemědělskou společnost Spearhead, která hospodaří na 83 000 hektarech v pěti evropských zemích včetně České republiky. Firmu dosud vlastnil britský investiční fond Paine Schwartz Partners.

V Česku hospodaří Spearhead na 25 000 hektarech a je tak po koncernu Agrofert dvojkou českého zemědělskou trhu, uvádějí pondělní Hospodářské noviny, které o transakci informovaly. Uzavření prodeje potvrdil deníku ředitel skupiny Spearhead International v Česku Iain Dykes. Cena transakce nebyla nezveřejněna.

O českou část skupiny Spearhead se ucházela tuzemská firma J&T, se svou nabídkou však neuspěla. Britský vlastník dal přednost rakouskému zájemci, který odkoupil podnik ve všech pěti evropských zemích. Skupina Spearhead International hospodaří dohromady na 83 000 hektarů v Česku, Polsku, Rumunsku, Velké Británii a na Slovensku.

V Česku, které je pro skupinu Spearhead po Polsku druhou nejdůležitější zemí, spravuje 25 000 hektarů hlavně na Hané, severu Moravy a Vysočině. Má ale zemědělské podniky i okolo Hradce Králové nebo Jindřichova Hradce.

 

Právě se děje

Další zprávy