Farmáři: Obilí bude málo, chleba zdraží

ČTK
21. 8. 2006 15:36
Praha - V Česku se letos sklidí méně obilí než loni a standardní kvalitu bude mít kvůli nepřízni počasí při žních nejvýše polovina z celkové produkce.


Ta se odhaduje na 5,9 milionu tun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Chybět podle něj bude chlebové obilí i sladovnický ječmen standardních parametrů.

Problémy kvůli kvalitě se dají čekat i u krmných obilovin. Celkově se to může odrazit v cenách některých potravin, jako je mouka, pečivo či maso, dodal. Také zástupci některých zpracovatelů potvrzují, že ceny kvalitního obilí půjdou nahoru, což ovlivní i ceny konečných produktů.

Až polovina příjmů ztracena

"Letošní žně nemají pamětníka," prohlásil Veleba. Kvalitou zamíchaly deště, které přišly na začátku srpna, a trvaly příliš dlouho. Značná část ploch obilí tak podle něj byla znehodnocena. Zemědělci odhadují, že kvůli tomu jejich tržby za sklizeň meziročně klesnou o tři až čtyři miliardy korun.

Některé zemědělské firmy prý ztratí až polovinu příjmů. Zástupci komory proto chtějí v úterý jednat se zástupci ministerstva zemědělství, aby farmářům, jejichž existence je ohrožena, stát alespoň nějak pomohl.

Podle předsedy dozorčí rady Svazu průmyslových mlýnů Pavla Filipa hrozí, že poptávka po chlebovém obilí převýší nabídku. Domácí potřeba asi 1,2 milionu tun potravinářské pšenice podle něj může být za podmínky, že mlynáři o něco sleví z kvalitativních požadavků, pokryta.

Část produkce ale může odčerpat silný zájem ze zahraničí, protože i v některých okolních zemích jsou s letošní úrodou problémy. Ceny pšenice tak zřejmě půjdou nahoru, což se odrazí v cenách mouky a asi i pečiva, uvedl Filip.

Ještě horší je prý situace u žita, kterého se bude muset značná část z potřebných 170 tisíc tun dovézt a ceny plodiny ze zahraničí jsou podstatně vyšší.

Je málo i sladu

Na nedostatek suroviny v potřebné kvalitě si stěžují také sladovny. Podle obchodního ředitele Slaven Soufflet ČR Dušana Falgeho dosavadní odhady ukazují, že i přes zmírnění kvalitativních požadavků bude z letošní úrody pokryto jen asi 55 až 60 procent potřeby sladovnického ječmene.

Značnou část tak bude třeba dovézt, což se prodraží, a například Soufflet, největší výrobce sladu v ČR, tak letos může vydat na surovinu až o 30 procent víc, než kalkuloval. Sladovny proto budou muset jednat s pivovary o úpravě cen sladu. Cenu piva to ale ovlivnit nemusí, protože základní suroviny v ní tvoří jen asi jednu desetinu, uvedl Falge.

 

Právě se děje

Další zprávy