Farmáři demonstrovali za svá prasata. Přinesli ovar

rg
20. 11. 2007 12:00
Gandalovič miliardu navíc nedá
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Chovatelé prasat vyšli do ulic. Tedy konkrétně před ministerstvo zemědělství a přinesli s sebou i ovarové hlavy. Vyzvali ministra Petra Gandaloviče k jednání o podle nich neúnosné situaci chovatelů v Česku.

Dostávají prý méně dotací než jejich konkurenti v EU a řetězce vykupují jejich produkci za likvidační ceny.

Prezident Agrární komory Jan Veleba poukázal na pokles tržeb od roku 2001 z 22 miliard na 12,3 miliardy korun. "Ačkoliv v roce 2006 tvořil chov prasat v České republice 12 procent hrubé zemědělské produkce, z celkového balíku zemědělských dotací na něj šlo půl procenta, tedy 181 milionů. Letos to bude podíl ještě menší," uvedl.

 

Veleba přidal dva příklady v odlišném přístupu v sousedních zemích. V Maďarsku vyčlenilo ministerstvo zemědělství na tento i příští rok pro domácí chov prasat 16 milionů eur. Německo minulý týden zakázalo prodávat potraviny za nižší ceny, než jsou nákupní ceny obchodníků.

Výrobci prasat dostávají v prvních třech kvartálech roku 2007 za kilo živé váhy 28,77 korun, což znamená meziroční pokles o tři koruny. Vzhledem k tomu, že podle zástupců Svazu chovatelů prasat Čech a Moravy výrobní náklady podražily, hranice rentability by byla 35 korun za kilo.

Řešením pro chovatele je podle nich miliarda z rozpočtu navíc.

"Nejsou na to v rozpočtu peníze," odmítl požadavek již dříve.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy