Zemědělci miliardu na chov prasat nedostanou

vk
13. 11. 2007 18:00
Podle ministra zemědělství by to bylo proti pravidlům EU
Náklady na výrobu 1 kg vepřového jsou podle zemědělců vyšší než výkupní cena
Náklady na výrobu 1 kg vepřového jsou podle zemědělců vyšší než výkupní cena | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čeští chovatelé prasat požadovali od státu dotace ve výši zhruba jedna miliarda korun. Ministr zemědělství Petr Gandalovič na jejich požadavky nepřistoupil. Odůvodnil to tím, že takový příspěvek by byl v rozporu s pravidly Evropské unie.

Ministerstvo se pokusí chovatele finančně podpořit navýšením stávajících příspěvků. "Nabídli jsme věci, které nabídnout můžeme," řekl podle serveru financninoviny.cz Gandalovič po jednání se zástupci chovatelů prasat a Agrární komory. Navýšit by podle něj měly příspěvky na likvidaci uhynulých zvířat a ozdravení chovu vepřů.

Zemědělci očekávali lepší výsledek jednání

Přesto odcházeli chovatelé ze schůzky nespokojeni. "Očekávali jsme od jednání daleko více," prohlásil Jaroslav Hajda z Českého svazu chovatelů prasat. Svou nespokojenost projeví 23. listopadu na demonstraci před ministerstvem zemědělství.

Požadovaná miliarda by podle chovatelů měla zmírnit negativní dopady nízkých výkupních cen masa a rostoucích nákladů na chov. Chtějí například příplatek na čistotu prasat před dodávkou jako mají francouzští konkurenti nebo příspěvky na zdravotní péči o prasata a dopravu.

Okolní země prý příspěvky dávají

"Okolní země už k podobným opatřením přistoupily, Slovensko dá letos chovatelům prasat 400 milionů korun. U nás se chová dvaapůlkrát více prasat. Proto požadujeme jednu miliardu korun," uvedl už dříve Bohumír Rada z národního odbytové družstva Centroodbyt. Pokud by k jejich zavedení v Česku nedošlo, počet chovů prasat se omezí.

Ministr nemá o takové podpoře chovatelů prasat v okolních zemích žádné zprávy. "Pokud ale získáme důkazy o tom, že okolní státy svým chovatelům vyplácejí podpory nad rámec evropských dohod a poruší tak trh, tak proti tomu vystoupíme," prohlásil.

Česko už nevyrobí tolik vepřového, kolik sní

Výrobní náklady na jeden kilogram vepřového masa jsou podle zemědělců vyšší než jeho výkupní cena, proto je situace tak kritická. "Krmiva jsou oproti loňsku dražší o 40 procent. Výrobní náklady na kilogram živého vepřového masa dosahují 35 korun, ale cena na trhu se pohybuje kolem 29 korun," upozornil Hajda.

Od roku 2002 klesla soběstačnost České republiky ve výrobě vepřového masa ze sta procent na loňských 78 procent. Chovatelé odhadují, že příští rok klesne soběstačnost u vepřového pod 70 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy