Exportéři hlásí úspěch: první plusový duben v historii

Dušan Klimeš
6. 6. 2007 9:02
Zahraniční obchod nespadl do deficitu
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Českému exportu se stále velmi daří. V dubnu se vyvezlo za tři miliardy víc, než se přivezlo, a bilance zahraničního obchodu tak vykázala nejlepší dubnový výsledek od doby, kdy tento údaj Český statistický úřad sleduje.

Ve srovnání s březnem, kdy přebytek dosáhl 12,4 miliardy korun, jde sice o výsledek horší, na vině jsou ale každoroční sezónní výkyvy.

Výsledek je lepší, než kolik čekali analytici. Ti se vesměs shodovali na 1,5 až dvou miliardách korun.

Ropa táhne dolů

Proti lepším číslům stála především drahá ropa. Jelikož Česko nemá vlastní významná naleziště, musí ropu a pohonné hmoty dovážet ze zahraničí, což se negativně projevuje právě na bilanci zahraničního obchodu.

Foto: Ondřej Besperát

Navíc v posledních měsících cena barelu ropy stoupla nad sedmdesát dolarů. To je o čtvrtinu víc, než kolik stála ještě na začátku roku.

Podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška se o výsledek postaral stejně jako v předchozím období především export strojů a aut.

Export aut zajišťuje Česku přebytek v zahraničním obchodě
Export aut zajišťuje Česku přebytek v zahraničním obchodě | Foto: Škoda Auto

"Přes výrazné snížení přebytku lze považovat takový výsledek za dobrý," dodává Sobíšek.

Automobilový průmysl se stává tahounem nejen pro zahraniční obchod, ale i pro celou ekonomiku.

S příchodem kolínské TPCA a rozjezdem továrny Hyundai v Nošovicích se tato "závislost" českého HDP na autech ještě prohlubuje. 

Stálým trendem v zahraničním obchodě České republiky je příklon k Evropské unii. Zatímco s Unií má Česko přebytek téměř 28 miliard korun, mimo EU je to naopak záporné saldo 25 miliard.

Rekordní rok

Za celý loňský rok vykázal český průmysl přebytek zahraničního obchodu ve výši 43 miliard korun. Toto rekordní číslo by mělo být letos znovu překonáno.

"V letošním roce očekávám přebytek na úrovni 65 miliard korun," říká Radomír Jáč z PPF Asset Management. Za první čtyři měsíce se již nastřádal přebytek ve výši 37,5 miliardy korun.

To by mělo ovlivnit i kurz koruny.

"Na dnešní výsledek by koruna reagovat neměla. Nicméně celkově příznivý vývoj zahraničního obchodu v tomto roce je argumentem pro její posilování vůči euru," říká Michal Brožka z ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy