Vláda schválila privatizaci státního Škodaexportu

čtk
30. 5. 2007 16:30
Vítěz tendru by měl být znám v závěru roku

Praha - Stát si privatizací přijde na další stamiliony. Ve veřejném výběrovém řízení prodá stoprocentní podíl v obchodní společnosti Škodaexport. Návrh ministerstva financí na privatizaci Škodaexportu schválila vláda, přičemž vítěz tendru by měl být znám v závěru letošního roku.

Stovky milionů do státní kasy

O novém majiteli Škodaexportu rozhodne nabídnutá cena. Škodaexport sjednává v zahraničí miliardové obchody pro české strojírenské a energetické firmy. Premiér Mirek Topolánek dnes po jednání vlády novinářům řekl, že podle jeho odhadu by se výnos z prodeje Škodaexportu mohl pohybovat ve stovkách milionů korun, přičemž peníze půjdou na privatizační účet státního rozpočtu.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska bude mít výběrové řízení na prodej Škodaexportu dvě kola a o budoucím vlastníkovi této firmy rozhodne výše nabídnuté ceny. "Vláda také rozhodla o ustavení komise pro vyhodnocení těchto nabídek, ve které budou dva zástupci ministerstva financí, dva zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a po jednom zástupci bude mít úřad vlády, Česká exportní banka a Exportní garanční a pojišťovací společnost," uvedl Kalousek.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana by měla společnost Škodaexport přejít do soukromých rukou do konce letošního roku. Mezi zájemce se podle dřívějších informací týdeníku Profit řadí například Vítkovice Holding nebo Škoda Holding.

Obrat Škodaexportu se pohybuje mezi jednou až dvěma miliardami korun. Zastoupení má v Číně, Indii, Turecku, Spojených arabských emirátech, Egyptě, Argentině a na Kubě. K nejvýznamnějším zakázkám Škodaexportu patřila dodávka pro čínskou elektrárnu Šen-tchou, projekt Afsin-Elbistan v Turecku, rekonstrukce a modernizace elektrárny Ennore v Indii, elektrárny Ayoun Moussa v Egyptě či předexportní financování dodávky elektrárny do Pákistánu.

 

Právě se děje

Další zprávy