Zahraniční obchod v březnu trhl rekord

Dušan Klimeš
9. 5. 2007 9:07
Dovoz i vývoz roste dvojciferným tempem
Výroba automobilů se stává stěžejní součástí českého průmyslu
Výroba automobilů se stává stěžejní součástí českého průmyslu | Foto: Škoda Auto

Praha - Nebývale příznivá zima pomohla exportérům k dalšímu rekordnímu měsíci. Vyvezlo se zboží v hodnotě o 12,4 miliardy vyšší, než kolik se přivezlo, a jde tak o nejlepší březen v historii České republiky.

Oproti loňskému měsíci zároveň došlo k navýšení exportu o dalších třináct procent, zatímco import vzrostl o necelých dvanáct procent.

"Neobvykle teplé zimní měsíce umožnily firmám výrazně zvýšit produkci a následně export," říká analytik Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Nejvýrazněji se zvýšil vývoz i dovoz u výpočetní techniky, silničních vozidel a telekomunikačních zařízení.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ropa na pomoc

Rekordnímu březnu šel na ruku i obchod s minerálními palivy, tedy především ropou. Jejich dovoz klesl o 8,1 procenta.

Velkou zásluhu na tom ale má posilující koruna. Ropa se totiž obchoduje v dolarech a posledních několik měsíců dokázala tuzemská měna několikrát posunout rekordní hranici k dolaru.

Kontehnery. Ilustrační foto
Kontehnery. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Díky tomu se za dovezenou ropu zaplatilo o čtyři procenta méně než loni, přestože se jí nakoupilo o více než dvanáct procent víc. A to přesto, že barel ropy je na zahraničních trzích stále dražší.

Rekordy v řadě

Rekordním měsícem byl již únor, kdy vývoz meziročně stoupl o téměř dvacet procent a dovoz o necelých patnáct. Přebytek byl v tomto měsíci ještě o 1,2 miliardy vyšší než v březnu.

"Obchod umocňují reinvestice do rozšíření výrob, které v poslední době provedli jak zahraniční investoři, tak i tradiční domácí firmy," říká Michl.

Do karet nám padlo i zrychlování růstu HDP, dodává. Český export je totiž z velké části závislý právě na obchodu s Unií, především s Německem.

Velmi dobré bylo i celé první čtvrtletí roku 2007. Česko dosáhlo nejlepšího výsledku za poslední dva roky, když se podařilo vyvézt za 36 miliard více, než se dovezlo. Podle Českého statistického úřady za dobrými čísly stál především pokračující růst průmyslové výroby, posilující koruna a růst celé ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy