Export poráží dividendy. Jen dočasně

dkl
18. 5. 2007 11:25
Běžný účet je nejlepší za dva roky
Auta táhnou export, ten zase vylepšuje běžný účet
Auta táhnou export, ten zase vylepšuje běžný účet | Foto: Škoda Auto

Praha - Nejlepší výsledek běžného účtu platební bilance vykázala dnes Česká národní banka. Díky skvělému exportu se tak Česko těší přebytku 8,3 miliardy korun.

Výsledky překvapily i analytiky, kteří očekávali o polovinu nižší hodnoty.

Ke kladnému číslu přispěl především vývoz zboží, který je za první tři měsíce téměř třikrát vyšší než před rokem. I vývoz služeb dokázal vzrůst na trojnásobek.

Zisky zapůsobí

Zatím proti tomuto proudu nepůsobí vybírání zisků zahraničními společnostmi.

"Odliv peněz ze země, respektive bilance výnosů je zatím o 14,7 procenta v menším minusu než loni," říká Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek?
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek? | Foto: Reuters

Velké korporace, které jsou vlastněny zahraničními firmami, si už ale vesměs odhlasovaly dividendy.

"Čekáme tedy, že až dividendová sezóna, která odstartovala v květnu, stáhne běžný účet do tradičního minusu," dodává Michl.

Je jen otázka času, kdy firmy jako Telefónica či Unipetrol odešlou zisky do zahraničí a platební bilance tak znovu půjde dolů.

Foto: Ondřej Besperát

Vylepšená koruna

Zveřejněné výsledky ale mohou mít pozitivní dopad na korunu. Ta několik dní v kuse míří stále k silnějším pozicím a dnešní dobré výsledky by tento trend mohly posílit.

Nejvýznamnějším partnerem Česka pro vývoz zůstává Evropská unie a v rámci ní je to především Německo.

Přesto se podle obchodního rady velvyslanectví v USA Martina Dvořáka daří exportovat i do Spojených států.

"Čeští exportéři se na náročném americkém trhu dokážou prosadit i přes slábnoucí dolar," ocenil Dvořák. Připomněl ovšem, že Spojené státy, které ještě před pár lety byly v první desítce obchodních partnerů, nyní podle vzájemného obratu klesají na 13. až 14. místo.

Za poslední tři roky proběhla mezi oběma státy obchodní výměna za více než čtyři miliardy dolarů, tedy v přepočtu téměř sto miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy