Expert online: Na hospodu vám EU nepůjčí

Redakce EKO
5. 2. 2008 11:45
Jak získat úvěr na počátek podnikání, radila expertka KB
Monika Truchlíková, vedoucí marketingu pro retailové bankovnictví Komerční banky
Monika Truchlíková, vedoucí marketingu pro retailové bankovnictví Komerční banky | Foto: Ondřej Besperát

Online - V posledním čtvrtletí roku 2007 začalo podnikat přes deset tisíc osob. Počet podnikatelů se proti srovnatelnému období roku 2006 zvýšil na necelých 800 tisíc. Klesl počet podnikatelů se zaměstnanci o 30,3 tisíce na 173,2 tisíc. To jsou čísla, která nedávno zveřejnil Český statistický úřad.

Banky na podnikatele zacílily před několika lety. Ve své nabídce mají běžné účty, platební karty, provozní úvěry i další finanční nástroje. K běžným službám však finanční ústavy začaly přidávat i další služby, jako je třeba bezplatné poradenství.

Banky dokonce nabízejí možnost spravovat osobní i firemní finance odděleně, a přitom na jednom místě za jednu cenu. Kromě finanční úspory tak podnikatel získá i úsporu časovou. Při jedné návštěvě pobočky pak lze s jedním bankovním poradcem vyřídit vše potřebné nejen pro svoji firmu, ale i pro rodinné finance.

Začínáte s podnikáním a nevíte, jak na to? Jak může banka pomoci začínajícím firmám? Máte vůbec šanci získat úvěr na provoz firmy? V čem vám vlastně může banka poradit?

Na tyto a další otázky odpověděla Monika Truchlíková, vedoucí Marketingu pro retailové bankovnictví Komerční banky.

A komu banka půjčí? "Rozhodující je kvalita podnikatelského záměru," uvedla online Truchlíková. Nicméně je třeba také mít nějaké vlastní prostředky do začátku. "Ohledně vlastních zdrojů obvykle vyžadujeme minimálně 30 procent," dodala.

Odpovězeno: 05. 02. | 10:05Autor: pavel pavel

Otázka: Na jak vysoký úvěr dosáhne začínající živnostník který začíná nemá žádný nemovitý majetek a potřebuje si vybavit dílnu strojním zařízením se kterým by byl konkurenceschopným takže žádné staré ale nové.Stačí bance podnikatelský záměr?

Monika Truchlíková, Komerční banka: Dobrý den, děkuji za první dotaz. Pro poskytnutí úvěru začínajícímu podnikateli bez jakékoliv podnikatelské historie nám stačí předložení podnikatelského záměru. Ten by měl mimo jiné zahrnovat i predikcï finančního vývoje firmy ve struktuře rozvahy. Při úvěrování úplně začínajících podnikatelů Komerční banka obvykle požaduje určitou míru spolufinancování ze strany podnikatele, obvykle cca 30%. Doporučujeme také využít některý z podpůrných programů Českomoravské záruční a rozvojové banky. Pro konkrétní výši potřebujeme znát detailnější informace. Budete vítán na kterékoliv z našich poboček.

Odpovězeno: 05. 02. | 10:15Autor: morgenstern

Otázka: Pokud chce dosáhnout podnikatel - fyzická osoba na peníze z EU např. 30mil pro svůj záměr, jak mu může pomoci banka? Předpokládejme dotaci EU 60%.

Monika Truchlíková, Komerční banka: Všem zájemcům o dotace z EU a specializované finanční produkty pro tuto oblast jsou k dispozici služby KB EU POINT. Tento nový koncept zahrnuje bezplatné poradenství při výběru vhodného dotačního programu, asistenci při vyhledání specialisty na zpracování žádosti o dotaci a samozřejmě i na míru šité financování. Pro tyto účely byl vytvořen Program Ponte II, který řeší jak předfinancování dotace (obvykle je vyplácena po relizaci projektu), tak spolufinancování zbývající části po přijetí dotace. O asistenci s výběrem konkrétních možnosti získání dotace na Váš projekt můžete požádat na všech obchodních místech KB (předpokládaných 60% dotace u malých podnikatelů je dosažitelných).

Odpovězeno: 05. 02. | 10:18Autor: martas

Otázka: Kdo je pro vás začínající podnikatel?

Monika Truchlíková, Komerční banka: Pro zjednodušení a sjednocení s různými podpůrnými programy jsme využili definici začínajícího podnikatele, kterou používá ČMZRB. Tedy začínajícím podnikatelem je pro nás každý podnikatel, který zahájil svoji činnost v tomto nebo předchozím roce.

Odpovězeno: 05. 02. | 10:22Autor: d.valek

Otázka: jsem zaměstnanec a chtěl bych začít podnikat mám šanci dosáhnout na úvěr na rozjezd restaurace,nabízí banky úvěry pro úplné začátečníky?

Monika Truchlíková, Komerční banka: Komerční banka samozřejmě nabízí úvěry i úplně začínajícím podnikatelům. Detailně jsme odpověděli již níže v rámci první otázky.
Pokud uvažujete o restauraci, je zde ještě jeden způsob, jak si usnadnit start podnikání. Vhodnou formou může být spolupráce s některým ze zavedených řetězců restaurací, které nabízejí franchisu. V jejím rámci získáte mimo jiné potřebné know-how a podporu silné značky. Pro financování franchisingu nabízí KB speciální produkt - KB Franchising Program, který usnadňuje získání úvěru.

Odpovězeno: 05. 02. | 10:30Autor: Dalibor

Otázka: Proc je bezny - tedy firemni - ucet drazsi nez "nebezny"? Mam pocit ze jakykoliv produkt, ktery ma v nazvu "podnikatelsky" ci "firemni" je podstatne drazsi nez obycejny. At jsou to banky, nebo mobilni operatori, poskytovatele internetu, atd... drobnemu zivnostnikovi se nic "firemniho" nevyplaci. ??

Monika Truchlíková, Komerční banka: Je pravda, že služby pro firmy bývají dražší než služby pro občany. Nicméně v oblasti finančních služeb potřeby podnikatele vyžadují jiný přístup než v případě občanů, jsou časově náročnější, podnikatel bývá daleko častěji v kontaktu se svým bankovním poradcem a mnohdy vyžaduje hledání individuálních řešení.

Odpovězeno: 05. 02. | 10:39Autor: zbyma

Otázka: Chci na nově zal. firmu bez historie půjčit 100 mil na slun.elektrárnu.splatnost 20let,kolik půjčíte a kolik musím mít vlastních Kč?Jaké ručení?Dotace EU 40%,
Příklad z minula-19%DPH,40%EU,20-30% vlastních a zbytek banka!?Kocourkov!!!!!!!

Monika Truchlíková, Komerční banka: Jak jsem již uvedla v předchozích dotazech, rozhodující je kvalita podnikatelského záměru. Ohledně vlastních zdrojů obvykle vyžadujeme minimálně 30%.
Dotace na uvedený záměr existuje v programu Eko-energie (OP Podnikání a inovace). Vámi uvedený příklad je standardní konstrukce spolufinancování takto nákladných podnikatelských záměrů.

Odpovězeno: 05. 02. | 10:51Autor: XXX

Otázka: Dobry den, zajimalo by me, jestli jste opravdu tak dobri pro drobneho zivnostnika, kdyz se vsude pise, kolik podnikatelu ma u vas ucet. Myslite si, ze jste levna banka? Dekuji za odpoved.

Monika Truchlíková, Komerční banka: Dobrý den, Komerční banka byla vždy tradičním lídrem na trhu podnikatelů a svoji pozici i nadále posiluje. Nejlepším důkazem jsou počty nově získaných klientů z řad podnikatelů, například v prosinci jich bylo 2400. Ti u nás oceňují především kvalitu obsluhy, komplexnost finančních služeb a snadný přístup k úvěrům. Navíc se snažíme být vždy krok před konkurencí co se týká nových služeb. Jako první banka jsme nabídli kreditní kartu pro podnikatele, jediní máme zvýhodněný balíček pro začínající podnikatele a nově ke každému podnikatelskému balíčku nabízíme osobní účet zcela zdarma. Tyto kvality jsou pro podnikatele mnohem důležitější než nejnižší cena na trhu.

Odpovězeno: 05. 02. | 10:55Autor: Daniela

Otázka: Jsem kosmetička a ráda bych se osamostatnila a začala podnikat "na svém" myslíte, že mám šanci dostat úvěr tak 150 až 200 tisíc, abych mohla zrekontruovat jednu mistnost na salon?

Monika Truchlíková, Komerční banka: Dobrý den, i zde platí, co jsem uvedla již dříve. I v tomto případě potřebujete podnikatelský záměr a určitý objem vlastních prostředků. Vzhledem k výši požadované částky budou ze strany banky nižší nároky na zajištění a jednání v bance jednodušší.

Odpovězeno: 05. 02. | 11:01Autor: Monika

Otázka: Otvíráme restauraci, již byl vložen vlastní kapitál ve výši dvou třetin, chtěli bychom dotaci jedné čtvrtiny od EU pro začínající podnikatela na vybavení kuchyně.Dále máme v plánu otevřít další restauraci na tu však bude potřeba půjčit celkou částku cca 5mil? Jak v těchto případech postupovat?

Monika Truchlíková, Komerční banka: V tomto případě bude získání dotace od EU složitější. Na podnikatelský záměr v podobě restaurace začínajícího podnikatele se nevztahuje žádný z operačních programů EU. Nicméně je možné využívat např. podpůrných programů ČMZRB. Konkrétní možnosti podpory a možnost následného financování druhé restaurace s Vámi rádi projednáme na osobní schůzce na jakékoliv pobočce KB.

Odpovězeno: 05. 02. | 11:10Autor: Jiří Novák

Otázka: Je začínajícím podnikatelem i podnikatel, který podniká např. 5 let ve stavebnictví a letos chce např.otevřít restauraci, tedy úplně jiný obor?

Monika Truchlíková, Komerční banka: Na tento dotaz není jednoznačná odpověď. Záleží na právní formě Vašeho podnikání. Pokud nový obor podnikání budete provozovat pod stávající firmou, nebudete považován za nového podnikatele. Pokud si například pro účely provozování restaurace založíte novou obchodní společnost, bude se jednat o zcela nový právní subjekt bez jakékoliv podnikatelské historie.

Odpovězeno: 05. 02. | 11:22Autor: Martina Coufalová

Otázka: Byla jsem vaší klientkou, ale pak mě přetáhla GE Money, protože mají balíčky, které vychazi docela levne. Budete mit produkt, ktery by jim konkuroval?

Monika Truchlíková, Komerční banka: To mě mrzí, že jste přešla ke konkurenci. Každá banka sestavuje balíčky služeb a produktů na trochu jiném základě. Některé banky se zaměřují více na cenu, pro Komerční banku je důležitější kvalita a rozsah nabízených služeb. Záleží na potřebách a preferencích jednotlivých klientů. Nicméně chápu, že v některých případech může být cena rozhodující.

Odpovězeno: 05. 02. | 11:27Autor: Jiří Tahavský

Otázka: Hezký den, pouští se KB do rizikového financování (venture kapitál)? Řekněme, že mám geniální nápad, ale malé zkušenosti s vlastním podnikám - čili netuším, jak napsat podnikatelský plán, který by splňoval vaše kvalitativní požadavky na formu a obsah zpracování. Poradíte mi s tím?

Monika Truchlíková, Komerční banka: Hezký den i Vám. KB financování formou venture kapitálu nenabízí. Naši specialisté jsou však schopni posoudit jakýkoliv podnikatelský záměr a doporučit vhodnou formu financování. Co se týká obsahu a formy zpracování podnikatelského záměru, můžete si na jakékoliv pobočce KB vyzvednout šablonu, která Vám jeho vytvoření může usnadnit.

Odpovězeno: 05. 02. | 11:37Autor: rolf

Otázka: Dobrý den, pokud vlastním pozemek a s pomocí úvěru bych chtěl financovat stavbu výrobní haly, je možné započítat hodnotu pozemku jako částku, kterou spolufinancuji můj záměr?

Monika Truchlíková, Komerční banka: Dobrý den, hodnota vlastněného pozemku bude do posuzování Vašeho záměru zahrnuta.

Odpovězeno: 05. 02. | 11:44Autor: Martin J.

Otázka: Dobry den, v prvni otazce jste se vyjadrila k uveru na strojni vybaveni. Jak by se KB postavila k podnikatelskemu zameru dovoz-vyvoz, tzn. uver na zbozi? Do jake vyse lze uver poskytnout a jake je orientacni uroceni? Dekuji za odpved MJ

Monika Truchlíková, Komerční banka: Dobrý den, přístup KB je v tomto případě zcela totožný. Opět záleží na kvalitě podnikatelského záměru, který může být bez problémů i na dovoz-vývoz zboží. Opět můžeme zafinancovat až 70% Vašeho záměru, výše úroku je nastavována individuálně, v současné době se běžně pohybuje v rozmězí 7,5% - 10%.

 

Právě se děje

Další zprávy