Volební pat odstraší investory z ciziny

Adam Junek
4. 6. 2006 20:00
Praha - Sto ku stu, nejhorší výsledek, který si české hospodářství mohlo ve volbách představit. Alespoň to tvrdí ekonomové.

Patová situace, která vznikla po volbách, je pro zahraniční investory nečitelná, sestavení vlády se zdá bezmála nemožné a akciové trhy se budou podle toho chovat.

Koruna oslabí, akcie klesnou

"V krátkodobém výhledu oslabí koruna i akciové trhy. Kurz koruny se v pondělí propadne i o několik desítek haléřů," odhaduje David Marek ze společnosti Patria Finance. České akcie, které v posledních týdnech prožily nevídaně špatné dny, se podle něj propadnou už jen o několik málo procent.

Optimističtější je Pavel Dufek z ČSOB. "Česko patří do Evropské unie a koruna je vnímána jako stabilní měna. Pokud nedojde k naprostému politickému obratu, na kurzu měny se to příliš neprojeví," tvrdí analytik.

Podle něj by nejvíce z krátkodobého hlediska ekonomiku poškodila vláda za podpory KSČM. Naopak nejlepší by byla velká koalice ČSSD a ODS, protože by šlo o silnou vládu.

"Veřejnost často přeceňuje vliv vlády na ekonomiku. Ekonomika si půjde vlastním tempem bez ohledu na výsledky voleb," míní Markéta Šichtařová z Next Finance. Ještě podle předběžných výsledků, kdy se zdálo, že ODS s KDU-ČSL a Zelenými bude tvořit vládní koalici s alespoň 101 mandáty, předpovídala, že koruna i akcie v pondělí mírně posílí.

Reformy jsou v nedohlednu

Mnohem důležitější podle analytiků je, že volební pat nedovolí provést potřebné reformy. "Je třeba zjedodušit daňový systém, snížit daňovou progresi a  provést penzijní reformu, a toho se teď určitě nedočkáme," uvedla Šichtařová.

Večerní propočet výsledků už nebyl zdaleka tak příznivý jako odpolední odhady.
Večerní propočet výsledků už nebyl zdaleka tak příznivý jako odpolední odhady. | Foto: Ondřej Besperát

Její kolega Vladimír Pikora dodává: "Pokud bude vláda velké koalice, nebude k reformám vůle, malá koalice ODS, KDU-ČSL a Zelných zase nebude mít dostatečnou sílu významné reformy prosadit. Pokud dojde ke změně daní, bude to jen kosmetická úprava."

"Klíčové reformy jako zdravotnictví nebo penzijního systému sice spěchají, ale ekonomika bez nich ještě pár let přežije. Úkolem nové vlády bude ale změnit volební systém tak, aby k podobným patovým situacím nedocházelo. Další odkládání těchto reforem by totiž mohlo být bolestné," upozorňuje Pikora.

Nicméně neprovedené reformy se Česku vymstí už teď. "Nejistota, kdy vláda může padnout každým dnem, je pro zahraniční investory nepříznivá. Do ekonomiky poteče méně investic než v případě stabilní vlády. Nicméně levná pracovní síla a poloha země přece jen nové investory přitáhnou," doplnil Pikora.

Ekonomika pak podle něj i přes nejistotu poroste. "Pokud nebude vláda házet podnikatelům klacky pod nohy, je reálný pětiprocentní růst HDP," tvrdí analytik z Next Finance.

Pasé jsou reformy i podle Davida Marka. "Na vývoj ekonomiky či trhů se však nyní usuzovat nedá, protože není jisté jaká vláda vznikne," dodává.

Politologové dávají nejvíce šancí dvěma variantám. "Je to tak padesát na padesát, že vznikne koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, druhých padesát procent je ODS a ČSSD. A té druhé variantě bych dal i o procento více," uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce politolog Michal Klíma z Vysoké školy veřejné správy a mezinárodních vztahů.

Nic není ztraceno, velká koalice to řeší

Velkou koalici však bezprostředně po volbách i dlouho před nimi zamítal jak šéf ODS Mirek Topolánek, tak i jeho rival premiér Jiří Paroubek. "Těmto prohlášením bych nepřikládal až takovou váhu. Ani v Německu si nedovedli představit velkou koalici a mejí ji. Ani u nás není nemožná," míní Klíma.

Také ekonom Jan Švejnar se domnívá, že zcela zablokovaná současná situace není. "Je třeba, aby strany našly kompromis a pokusily se nejen sestavit vládu, ale posléze také provést potřebné reformy. Nemožné to rozhodně není a nelze dělat ukvapené závěry. Jednání může být dlouhé a těžké, ale není kam spěchat," míní profesor Michiganské univerzity.

Paroubek v Lidovém domě
Paroubek v Lidovém domě | Foto: Ludvík Hradilek

Markéta Šichtařová však má jasno: Pokud nedojde k předčasným volbám, reforem se nedočkáme."

Předčasné volby však zatím někteří lídři politických stran odmítají. "Není přece možné hned po volbách, ke kterým přišlo tak vysoké procento voličů, hovořit o předčasných volbách," uvedl například Miroslav Kalousek, lídr KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy