Ekonomika zpomalí, ukazuje průmysl

Adam Junek
12. 6. 2006 10:00
Praha - Průmyslová výroba se v dubnu propadla. Česká ekonomika tak může na rekordní růsty jako v prvním čtvrtletí zapomenout, soudí ekonomové.

Meziročně průmyslová výroba ve čtvrtém měsíci poskočila o 3,6 procenta. Trhy přitom čekaly hodnotu okolo 10,5 procenta. To může při dnešním obchodování zasáhnout i českou korunu.

"Špatný výsledek tlumí fakt, že letošní duben měl o dva pracovní dny méně než ten loňský. Nicméně i tak je dnešní číslo signálem korigujícím přílišný optimismus a je předzvěstí toho, že v druhém čtvrtletí tempo růstu ekonomiky nezopakuje historické maximum prvního kvartálu," míní Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

K růstu průmyslové produkce nejvíce přispěly výroba dopravních prostředků a zařízení, výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení a výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků. Klesla naopak výroba chemických látek, přípravků, léčiv a chemických vláken, výroba ostatních nekovových minerálních výrobků a těžba energetických surovin. Vyplývá to z dnešní zprávy Českého statistického úřadu.

Ekonomové uvádějí, že lehce potěšitelný na dnešních číslech může být fakt, že nejvíce nepoklesl zpracovatelský průmysl, ale těžba nerostných surovin, a to bezmála o deset procent.

Původně analytici očekávali, že koruna nebude na dnešní statistiku reagovat. Věřili totiž, že vyjdou odhady o 10,5 procentech. "Pokud statistika nebude příliš vzdálena očekáváním, nebude koruna reagovat. Ovlivňovat ji bude především dění na okolních trzích," tvrdil ještě před zveřejněním zprávy ČSÚ Vladimír Pikora z Next Finance.

Koruna bezprostředně na zveřejněná data nezareagovala. "Pokud však trh hledá spouštěcí mechanismus pro korekci kursu koruny, pak mu jej nejen nízké číslo, ale i struktura průmyslové výroby v dubnu rozhodně poskytla," uvedl Mertlík.

 

Právě se děje

Další zprávy