Koruna sílí a sílí. ČNB úroky nezměnila

ČTK, Red Eko
23. 2. 2006 13:56
Praha - Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech.

Koruna okamžitě reagovala na rozhodnutí bankovní rady posílením přibližně o 15 haléřů na 28,40 korun za euro.

"Svým rozhodnutím dala ČNB přednost střednědobému cíli cenové stability před krátkodobou snahou oslabit korunu," komentoval rozhodnutí bankovní rady analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. I když podle něj bude nyní koruna posilovat, investorům se od příštího týdne prodraží spekulace na další posilování koruny. Evropská centrální banka podle něj téměř jistě sazby 2. března zvýší.

Podle Davida Marka z Patria Finance zůstane snížení sazeb pravděpodobné, pokud kurz koruny neoslabí ani po růstu sazeb ECB a data o tuzemském HDP za čtvrté čtvrtletí budou příznivá.

Česko má nejnižší úroky v EU

Snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu již na březnovém zasedání bankovní rady ČNB nevylučuje rovněž Radomír Jáč z PPF. Koruna by ovšem podle něj musela i přes růst sazeb ECB nadále posilovat. V opačném případě by ČNB se sazbami hýbat nemusela.

"ČNB má ode dneška nejnižší úroky v celé Evropské unii. O tento primát se ČNB dělí se švédskou centrální bankou Riksbank, jež dnes v souladu s očekáváním své úroky zvýšila z 1,75 procenta na dvě procenta," uvedl Jáč.

Většina analytiků před jednáním ČNB předpokládala kvůli posilujícímu kurzu koruny zvýšení sazeb, i když odhady byly velmi těsné. Někteří se domnívali, že ČNB ponechá sazby na nynější úrovni a počká na zasedání Evropské centrální banky.

ČNB naposledy změnila úrokové sazby na říjnovém zasedání, kdy je zvýšila o čtvrt procentního bodu. Zvýšení úroků tehdy překvapilo většinu ekonomů a někteří je hodnotili jako zbytečné.

 

Právě se děje

Další zprávy