Ekonomika začala brzdit, inflace poroste

Dušan Klimeš
8. 12. 2006 9:20
Praha - Výsledky české ekonomiky jsou stále velmi dobré, říkají odborníci. Ale rekordy z léta jsou pryč.

Zatímco ve druhém čtvrtletí zažívalo Česko nebývalý růst hrubého domácího produktu (o 6,2 procenta), ve třetím čtvrtletí zpomalila ekonomika svůj výkon na 5,8 procenta.

Je to více, než odhadovali ekonomové.

"Ekonomika České republiky se již sedm čtvrtletí po sobě drží nad svým potenciálem, byť aktuálně už jenom těsně," uvádí analytik Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Utrácející Češi

Mění se také důvody, proč se ekonomice daří. Dříve hodně vyvážela, teď více utrácejí lidé.

"Přínos zahraničního obchodu, který byl od druhého čtvrtletí roku 2004 až do letošního prvního čtvrtletí  klíčovým  zdrojem ekonomického růstu, se snižuje a je nahrazován rostoucím vlivem výdajů na konečnou spotřebu a tvorbu kapitálu," uvádí Český statistický úřad.

Statistikové tak potvrzují, že historicky nejsilnější koruna již začíná ovlivňovat exportéry, kteří kvůli tomu nedosahují tak dobrých výsledků, jakých by mohli. Zároveň se potvrzuje, že Češi utrácí ve velkém, často díky úvěrům a zvyšující se zadluženosti.

Kontehnery. Ilustrační foto
Kontehnery. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

V meziročním srovnání se v listopadu ceny zvýšily o 1,5 procenta ve srovnání s listopadem předchozího roku. V říjnu to bylo o 1,3 procenta.

Meziměsíčně, tedy při srovnání cen v říjnu a listopadu, ale došlo dokonce k poklesu cen, a to o 0,1 procenta.

Zasloužily se o to především ceny pohonných hmot, které již několik týdnů s železnou pravidelností klesají.

Horší budoucnost

Výhled do budoucna už ale tak optimistický není. Stále má Česko nejnižší úrokové sazby v Evropské unii, po včerejšku dokonce o jedno procento menší, než má eurozóna.

"Inflace koncem příštího roku vystoupá až k hranici čtyř procent. Zvýší se totiž ceny elektřiny, podraží cigarety, bude se deregulovat nájemné," myslí si Michl.

Klid před bouří

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zároveň zveřejnilo údaje o nezaměstnanosti. Ta v listopadu klesla oproti říjnu o 0,1 procenta na 7,3. Bez práce ale stále zůstává více než 400 tisíc lidí.

Drobný pokles přičítají analytici tomu, že ekonomika sice zpomaluje, stále si ale vede dobře.

Ovšem zimní měsíce již tradičně přinesou konec sezónních prací a především zastavení prací stavebních. David Marek z Patria Finance se dokonce domnívá, že se procento nezaměstnaných znovu dostane k číslu 7,8.

Přesto ve srovnání s listopadem loňského roku je počet lidí bez práce stále příznivý, protože tehdy jich bylo o 56 tisíc více a míra nezaměstnanosti činila 8,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy