Východní metropole převálcují Západ

dkl, ČTK
25. 9. 2006 13:00
Paříž - Praha a Bratislava se dostala mezi dvacítku evropských měst, kterou čeká v dalších devíti letech nejdynamičtější rozvoj.
Bratislava se v žebříčku umístila na osmém místě
Bratislava se v žebříčku umístila na osmém místě | Foto: Pavel Baroch

Výzkum zpracovala analytická společnost Experian pro francouzský list Le Figaro. Slovenská metropole se umístila osmá, české hlavní město dvanácté.

Nejrychlejší rozvoj čeká podle této studie Bukurešť. Ta se za dekádu mezi lety 2005 a 2015 může těšit na růst hrubého domácího produktu o 8,8 procenta. Bratislava by si měla polepšit o 5,7 procenta a Praha o 4,3 procenta.

Z výzkumu vyplývá, že nejlépe si podle růstu HDP povedou pobaltské státy se středoevropským a východoevropským regionem. Za rumunským velkoměstem totiž skončily Vilnius, Riga, Varšava, Vratislav a Tallin.

Ze "západu" se nejlépe umístil Dublin a usadil se na jedenácté příčce, přímo před Prahu s růstem 4,4 procenta HDP.

V desítce měst, kde Experian čeká naopak největší stagnaci, je šest měst německých. Nejhůř by na tom měly být Lipsko, Kiel, Bayreuth a Berlín.

Práce bude

Odhad vývoje HDP se však přinejmenším, pokud jde o nejúspěšnější města, kryje jen velmi málo s odhadem vývoje zaměstnanosti v nich. Ta by podle Experianu měla růst nejrychleji ve Varšavě, a to o 3,2 procenta ročně, Bukurešti (2,4) a Valencii (2,2). Praha ani Bratislava na žebříčku prvních dvaceti nejsou.

Foto: uoi.edu

Naopak mezi deseti městy, kde Experian čeká největší pokles zaměstnanosti, jsou znovu nejvíc zastoupena města německá v čele s Lipskem, kde by zaměstnanost měla klesat o 1,1 procenta ročně. V tomto žebříčku se znovu objevují také Bayreuth a Berlín a dále Drážďany a Dortmund.

Srovnání se západními státy však lehce pokulhává. Východní a baltské státy mají totiž stále co dohánět a tak se vysoký růst HDP z nižšího základu dá předpokládat. Naopak například německá města již dnes mají vysokou životní úroveň a její další růst je tedy mnohem náročnější.

Podpora podnikatelů

V dobrou budoucnost zřejmě skutečně věří i podnikatelé. Praha totiž zažívá rekordní zájem o pronájem kanceláří. Za první pololetí se nově pronajalo téměř 160 tisíc metrů čtverečních. To znamená meziroční nárůst o 75 procent.

Luxembourg Plaza v Jičínské ulici na pražských Vinohradech.
Luxembourg Plaza v Jičínské ulici na pražských Vinohradech. | Foto: Orco Group

Pokud by tento trend vydržel, bude se jednat o rekordní rok.

Silná zůstává v hlavním městě i poptávka obchodníků po prodejních plochách. Opačným směrem míří pronájmy průmyslových prostor, které byly za prvních šest měsíců relativně nízké.

 

Právě se děje

Další zprávy