Zlaté časy ekonomiky zachraňují nákupy

Dušan Klimeš
8. 9. 2006 13:30
Praha - Po dlouhé době česká ekonomika snížila svou výkonnost. A stále více ji zachraňuje fakt, že lidé rekordně utrácejí. Uvnitř: SROVNÁNÍ STÁTŮ PODLE HDP.

Jedním ze způsobů, jak spočítat hrubý domácí produkt - nejdůležitější číslo vypovídající o síle ekonomiky státu - je sečíst všechny útraty. Na jednu "účtenku" se sepíší investice firem, vládní útraty, výdaje domácností či rozdíl mezi tím, kolik utržili vývozci a kolik se zaplatilo za dovezené zboží.

Výsledek, k němuž dnes došel Český statistický úřad, přinesl jedno velké překvapení o schopnosti tuzemské ekonomiky pokračovat v parádní jízdě z posledních čtvrtletí. Překvapení zní: útraty domácností se na růstu ekonomiky už podílejí více než celou třetinou.

Ještě loni to bylo pouze 20 procent. Ekonomové očekávají, že v roce 2007 tento podíl stoupne dokonce ke 40 procentům.

Infobox

RŮST HDP VE STŘEDU EVROPY

 

  • Slovensko: 6,6 procenta
  • Česko: 6,2 procenta
  • Polsko: 5,6 procenta
  • Maďarsko: 3,9 procenta
  • Rakousko: 3,1 procenta
  • Německo: 2,4 procenta

Nakupujte...

Zásadně se tak mění způsob, jakým česká ekonomika roste. Zatímco do současnosti byly jejími tahouny především velké investice, vládní výdaje a zahraniční obchod, nyní je to chuť lidí utrácet a nakupovat.

Tím, že občané raději své peníze vydají, místo aby je uspořili, se vytváří silná poptávka po zboží a službách, čímž roste celkový objem produkce ekonomiky, tedy hrubý domácí produkt.

Za útratami domácností stojí hned několik faktorů.

"Rychlejší vývoj spotřeby domácností je důsledkem pozitivního vývoje na trhu práce, tedy rostoucích příjmů domácností," popisuje ten nejdůležitější z nich Richard Hindls, rektor Vysoké školy ekonomické.

Chemopetrol - část závodu Petrochemie
Chemopetrol - část závodu Petrochemie | Foto: Chemopetrol

O tom, že lidé mají chuť utrácet, svědčí i to, jak dlouhodobě rostou dluhy domácností. Poslední zveřejněné údaje ukazují, že v červenci k nim přibylo dalších 10 miliard. Do hranice půl bilionu chybí už jen 20 miliard, a protože je téměř polovina září, je možné, že už padla. Jen ji zatím statistika nemá spočítanou.

Za poslední rok se zvýšily dluhy občanů o 120 miliard korun. Přepočteno na srozumitelnější částku: každý z nás v průměru na hypotékách, spotřebních úvěrech a dalších půjčkách dluží už 47 tisíc korun.

Zpomalení, ale stále solidní

Jaké vyhlídky má Česko pro další období? Musíme se připravit na zvolnění tempa a útlum ekonomiky.

Kontehnery. Ilustrační foto
Kontehnery. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

"Je zřejmé, že Česká republika už není premiantem regionu. Z první příčky nás svým růstem 6,7 procenta vytlačilo Slovensko, které v posledních letech patří mezi nejdynamičtější země v Evropě," říká Vladimír Pikora, analytik firmy Next Finance.

Letos ještě ekonomové odhadují růst kolem šesti procent, v příštím roce se však již projeví zpomalení celosvětové ekonomiky. Stále však podle odhadů zůstaneme na pětiprocentním růstu.

 

Právě se děje

Další zprávy