Drahá ropa postihla i Česko. Nafta letí prudce nahoru

Red Eko
22. 5. 2008 13:50
Nafta stojí v průměru 33,93 koruny/litr
Benzinová pumpa Esso na Evropské v Praze
Benzinová pumpa Esso na Evropské v Praze | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ropa láme na světových trzích rekord za rekordem. Nyní se strmý růst jejích cen začal citelněji projevovat i v České republice. Jen za posledních deset dní poskočila cena nafty o 1,6 koruny, jak vyplývá ze statistik CCS.

Rychlý růst cen nafty a benzinu v Česku začal minulý týden, kdy nafta zdražila o 94 haléřů, benzin pak o 66 haléřů. Rychlé zdražování pokračuje i tento týden. Nafta jen od pondělka podražila o 65 haléřů. Benzin prozatím zdražoval o něco méně - celkem o 21 haléřů.

Řidiči na českých silnicích tak tankují naftu průměrně za 34,04 Kč, přičemž ještě před deseti dny to bylo "jen" 32,44 Kč. Cena benzinu poskočila za posledních deset dní z 31,24 Kč na současných 32,14 Kč.

Vyšší ceny ropy se projeví téměř všude

Analytici v případě pohonných hmot s dalším zdražováním počítají. Táhne je nahoru cena ropy, která ve čtvrtek překonala hranici 135 dolarů za barel.

"Situace na ropném trhu je nyní velice nepříjemná, protože velký pomocník české ekonomiky a českých motoristů, americký dolar, zatím neoslabuje tolik, aby byl tím starým dobrým polštářem působícím proti růstu ceny černého zlata," řekl analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus.

Vysoké ceny se podle něj dostanou do celé ekonomiky, chybějící dolarový polštář pocítí nejen autodopravci, ale díky propojenosti s cenami zemního plynu a elektřiny také všechna energeticky náročná odvětví. "Kromě těžkého průmyslu, který musí v zimě topit a v létě chladit haly, také pekaři, textiláři i drobní maloobchodníci. Ceny se dostanou i do služeb," dodává Procházka.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy