Drahou ropu mohou Češi brzy pocítit na vlastní kůži

Pavla Hejlová
12. 5. 2008 9:28
Tlumičem rostoucí ropy je zatím silná koruna
Foto: Reuters

Praha - Ceny ropy stále míří výš a výš. V pátek americká lehká ropa překročila částku 125 dolarů za barel. Co růst cen této suroviny znamená pro český trh?

Dopad vysokých cen ropy v minulosti tlumil především silný kurs české měny k americkému dolaru a snižující se marže. Koruna za posledních 12 měsíců posílila o zhruba 21 procent. Odborníci ale upozorňují, že tento stav nebude trvat věčně a teprve potom může český trh zakusit růst cen ropy v plné síle.

Koruna k dolaru začala pomalu oslabovat již v minulém týdnu. "Vysoké ceny ropy se postupně promítají do cen všech výrobků i služeb a tlačí inflaci vzhůru. V ekonomice je to nejvíce znát v dopravě, energeticky náročných výrobách nebo v chemickém průmyslu," vysvětluje analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Foto: Aktuálně.cz
V.I.P.blogy: Koho stáhne ke dnu drahá ropa? Havlové se přou

Slabší měna se před pár dny projevila například ve zdražení pohonných hmot. Podle pátečních údajů Českého statistického úřadu se cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v Česku v průměru zvýšila o 64 haléřů na 31,44 koruny za litr. Nafta byla minulý týden k dostání za 32,71 koruny za litr, tedy o 81 haléřů dráž.

Čeští dopravci se jistí

České dopravní společnosti, ale i firmy z chemického průmyslu se proti zdražující ropě snaží zajistit. "Nejde o to na tom zajištění nějak příliš vydělat, ale spíše vědět, s jakou cenou ropy mohu během svého účetního roku počítat," říká analytik Aleš Michl z Raiffeisenbank.

České dráhy kvůli nutnosti vyrovnat se s růstem cen energií, tedy především ropy, v polovině letošního června plánují zdražit některé jízdenky a vymazat z nabídky určité výhodné tarify. Dvě třetiny jejich vozového parku totiž tvoří dieselové lokomotivy.

České aerolinie zvyšovaly palivový příplatek naposledy loni v listopadu. "V tento okamžik se o zvýšení palivového příplatku vedou diskuse. Zatím o jeho případném zvýšení nebylo rozhodnuto," uvádí tisková mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Pokud se palivové příplatky u leteckých společností zvednou, zdraží i ceny dovolených.

Ropa za 200 dolarů? Možné je už vše

"Ropa za 200 dolarů se může zdát utopií, ale 120 dolarů za barel se před rokem také zdálo být utopií," upozorňuje hlavní analytik společnosti Patria Finance David Marek, který si umí za určitých podmínek představit, že ropa poroste i nadále. "Na ropném trhu je ve hře mnoho faktorů, od geopolitických rizik ke spekulacím prostřednictvím finančních derivátů."

Podle Michla může k dvousetdolarové ceně vést nadále oslabující dolar spolu s prohloubením obav z inflace.

Také Pírko vidí hranici 200 dolarů za barel ropy jako reálnou. Nikoli ale dokonce letošního roku, jak tvrdí analytici investiční společnosti Goldman Sachs. Při takové úrovni a s nižší hodnotou dolaru by podle něj mohl například benzin stát 38 až 39 korun za litr.

 

Právě se děje

Další zprávy