Dokud nesplatí dluhy, Orco dividendu nevyplatí

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
11. 5. 2011 16:40
Orco se má s dluhy vypořádat do roku 2020
Logo společnosti Orco.
Logo společnosti Orco. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Akcionáři developerské společnosti Orco si na dividendy ještě několik let počkají - pravděpodobně nejméně do roku 2020. Právě tolik času má podle schváleného obchodního plánu společnost na to, aby vypořádala své astronomické dluhy.

"Orco nikdy nebylo dividendovou akcií a do konečného vyřešení dluhopisového dluhu se jí nestane," uvedl výkonný ředitel Orka Aleš Votruba v rozhovoru serveru Patria.cz.

Vobruba konstatoval, že potenciálním rizikem může být pro firmu splacení závazků z dluhopisů ve výši 100 milionů eur (zhruba 2,4 miliardy korun) za její dceřinou společnost Orco Germany. Tuto částku musí firma splatit v roce 2012.

Příští rok čeká na Orco Germany také splacení bankovního úvěru ve výši 300 milionů eur (kolem 7,3 miliardy korun). Orco si pro vyřešení tohoto dluhu najalo v Paříži poradenskou společnost Rotschild.

Orco patří mezi přední developerské společnosti ve střední Evropě, hlavní oblast působení firmy je v Česku. Její akcie se mimo jiné obchodují na pražské burze. Mezi největší plánované projekty Orka patří zástavba území kolem bývalého nádraží v Praze-Bubnech. "Bubny zůstávají i nadále našim klíčovým multifunkčním developerským projektem," řekl dnes Vobruba.

Podívejte se, jak by měly Bubny po přestavbě vypadat:

Společnost se v posledních dvou letech potýká s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se firma nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil obchodní plán Orka, který zahrnuje splacení dluhu firmy do roku 2020.

Orco v loňském roce vytvořilo zisk 233,4 milionu eur. Předloni firma vykázala ztrátu 250 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy