Orco se přesunulo od ztráty do zisku, akcie rostou

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
25. 3. 2011 12:24
Akcie dopoledne rostly o více než 8 procent
Developerská společnost se díky přecenění dluhopisů dostala do zisku.
Developerská společnost se díky přecenění dluhopisů dostala do zisku. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čerstvé výsledky developerské společnosti Orco, která se několik let potácí na okraji krachu, vyhnaly její akcie o devět procent vzhůru.

Společnost po čtvrtečním uzavření pražské burzy oznámila své výsledky za rok 2010. Zatímco o rok dřív vykázala ztrátu 250 milionů eur, loňský rok zakončila se ziskem 233,4 milionu.

Hlavní podíl na kladných výsledcích má jednorázový efekt přecenění dluhopisů, ale zvýšily se i tržby developera. Z předloňských 251 milionů eur se zvýšily na 314,6 milionu.

Pro letošek očekává Orco další růst tržeb na 350 až 370 milionů, díky pokračujícím prodejům již dokončených projektů za ceny v hotovosti.

Na optimističtější výhled, než mohla před rokem vůbec doufat, zareagovaly v pátek akcie firmy. Dopoledne si připsaly 8,71 procenta a hodnota akcie tak stoupla na 243,5 korun.

"Investory tak zatím moc netrápí fakt, že po očištění zisku o jednorázové přecenění dluhopisů by společnost byla ve ztrátě pět milionů eur," řekl ČTK Pavol Mokoš z Patria Direct.

Orco se v posledních dvou letech potýká s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se firma nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil obchodní plán Orka, který zahrnuje splacení dluhu firmy během příštích deseti let.

 

Právě se děje

Další zprávy