Orco smí navýšit kapitál o 10 miliard korun

ČTK ČTK
29. 4. 2011 10:58
Developer se dlouhodobě potýká s vysokým zadlužením
Praha - Bubny, území patřící Orku
Praha - Bubny, území patřící Orku | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Valná hromada developerské společnosti Orco dala firmě volnou ruku pro navýšení akciového kapitálu až na 410 milionů eur, tedy asi na deset miliard korun. Orco dostalo také svolení nakupovat vlastní akcie. Po valné hromadě akcionářů v Lucembursku to oznámila firma.

Současný akciový kapitál Orka činí 57,6 milionu eur (kolem 1,4 miliardy korun), který tvoří zhruba 14 milionů akcií. Případné navýšení kapitálu se může uskutečnit v průběhu následujících pěti let od valné hromady. Orco ovšem možnost zvýšit kapitál využít nemusí.

Na valné hromadě se sešli podílníci, kteří mají ve firmě 24,5 procenta hlasovacích práv. Toto množství už stačilo k tomu, aby byla hromada usnášeníschopná.

Orco se v posledních dvou letech potýká s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se firma nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil obchodní plán Orka, který zahrnuje splacení dluhu firmy během příštích deseti let.

"Akcionáři dali velkou většinou našemu managementu jasný mandát pokračovat ve změnách ve společnosti," uvedl generální ředitel a zakladatel Orka Jean-Francois Ott.

Orco patří mezi přední developerské společnosti ve střední Evropě, hlavní oblast působení firmy je v Česku. Její akcie se mimo jiné obchodují na pražské burze. Mezi největší plánované projekty Orka patří zástavba území kolem bývalého nádraží v Praze-Bubnech.

 

Právě se děje

Další zprávy